BNR ar putea reduce in sedinta de astazi, 31 martie, dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 2%, fiind un nou semnal de ieftinire a creditelor in lei. Analistii considera ca masura va fi ultima taiere din acest ciclu, iar rezevele minime obligatorii vor fi mentinute, la 10% pentru lei si 14% la valuta, estimeaza analistii.
„Acesta ar putea fi ultima reducere a dobanzii de politica monetara din actualul ciclu, cele mai multe estimari pentru orizontul decembrie 2015 aratand o dobanda de 2%. in paralel, cei mai multi dintre participanti estimeaza reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei pana la 8% in decembrie 2015, precum si a celor aferente pasivelor in valuta pana la 12% in decembrie 2015”, reiese dintr-un sondaj realizat de Asociatia Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR) in randul membrilor.
Nivelul dobanzii cheie s-ar putea mentine la 2% pana la finalul anului viitor, insa estimarile analistilor variaza intre 1,75% si maxim 2,75%, un numar de participanti la sondaj prognozand un ciclu de majorare a dobanzii in 2016.
Totodata, rezervele minime obligatorii (RMO) ar putea fi reduse in continuare pe parcursul anului viitor, pana la 6% in cazul celor in lei si 8% in cazul celor in valuta
Consiliul de Administratie al BNR a taiat la inceputul lunii februarie rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, un nou minim istoric, precum si ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente la 2 puncte procentuale.
Aceasta ar fi a treia scadere consecutiva de dobanda din acest an si a opta de la inceputul anului trecut. Acest indicator influenteaza costul imprumuturilor in moneda nationala.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat dupa sedinta CA din februarie ca Banca Nationala mai are spatiu de taiere a dobanzii, avand in vedere nivelurile actuale ale inflatiei, dar si prognoza pentru finalul anului, precizand ca reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii ar putea fi reluata spre primavara-vara.
„La nivelurile actuale ale infatiei si prognoza de luni, nu pot sa neg ca nu ar fi spatiu de reducere a ratelor”, a spus Isarescu.