Dupa cel mai mare scandal bancar, dar nu si singurul, BNR va stabili astazi „ce face” cu dobanda de referinta. Cum va afecta acest scandal decizia, se intreaba unii analisti, insa majoritatea cred ca BNR va mentine dobanda cheie neschimbata, la minimul istoric de 5,25% Vom astapta decizia bancii centrale sa aflam daca prognozele analistilor se vor adeveri. Sedinta de politica monetara de astazi este ultima din acest an. Urmatoare va fi in abia in ianuarie 2013.
BNR, retinuta in declaratii. Considera ca cea mai mare frauda bacara „sub domnia sa”, nu este un lucru grav si nu intra in responsabilitatea BNR. Insa ce omit voit cei doi reprezantanti BNR sa declare publicului, este ca imaginea bancilor, a sistemului, a fost grav afectata. Lovitura de imagine a fost devastatoare, mai cu seama ca toti mai multi jurnalisti si analisti din piata, observa ca toate scandaluri au fost trecute sub „pres”, ca neimportante, de catre BNR.
Mugur Stet, purtator de cuvant al BNR, a facut apel la calm si cere televiziunilor sa se renunte la exagerari. Domnia sa a explicat ca “nu vrea sa faca comentarii pana nu se termina ancheta. Eu nu merg pe presupuneri”, a declarat purtatorul de cuvant al BNR. “Ancheta nu este publica, se practica exagerari la TV, se ajunge ca intreaga breasla sa aiba probleme. Noi nu am avut probleme, supravegherea si-a facut datoria”, considera acesta.
Apoi a venit randul lui Adrian Vasilescu, mana dreapta a Guvernatorului, sa iasa la declaratii prin presa. Prejudiciul estimat de procurorii DIICOT nu afectează sistemul bancar a declarat Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.
„M-a surprins iuteala cu care s-a impins ideea ca ar fi vorba despre o problema care sa zguduie sistemul bancar. Nici vorba de asa ceva. Prejudiciul este estimat la 22 de milioane de euro, iar aceasta suma este in totalitate provizionata de bancile in cauza. Sistemul bancar nu este atins cu absolut nimic. Suma nu este de natura sa produca efecte puternice in sistemul bancar. Sistemul bancar nu se afla in niciun pericol.
Au fost acordate credite cu acte care nu erau in regula. Comunicatul DIICOT precizeaza ca persoanele invinuite se bucura de prezumtia de nevinovatie, iar acest lucru are o semnificatie, pentru a se vedea in ce masura faptele respective se incadreaza intr-una din cele doua laturi: fapta materiala sau intentie. Functionarii bancilor au lucrat pe baza unor documente falsificate. Este important de aflat daca acestia au avut cunostinta sau nu de falsitatea documentelor. Functionarii bancari nu au obligatia sa afle daca o stampila este sa nu falsa. Acestia nu verifica bilantul unei companii inca o data, dupa ce a bilantul a fost prezentat cu stampila. Raspunderea este a celui care vine cu documentele in banca. Problema este daca functionarii bancari sunt vinovati sau nu. Pana cand vine verdictul este bine sa pastram echilibrul”.
Vasilescu precizeaza ca directia de Supraveghere a BNR nu are obligatii dincolo de regulile specifice si generale ale supravegherii bancare, nu suplineste nici politia, nici parchetul. „BNR, prin Directia de Supraveghere, verifica daca sunt respectate reglementarile, daca imprumuturile au fost acordate in baza reglementarilor”, sustine reprezentantul BNR.