Dobanzile la depozite se vor mentine, anul acesta, la un nivel ridicat, pentru ca bancile au nevoie de lichiditate din piata, dar nu se vor inregistra cresteri spectaculoase care sa duca la scumpirea creditelor, sunt de parere analistii. „Dobanzile la depozite vor ramane la un nivel bun, deoarece bancile au nevoie sa atraga sume cat mai mari din piata pentru a-si finanta activitatea de creditare”, a precizat Liviu Andrei, director executiv Alliance Finance Broker.
Dobanzi bune la euro, in crestere la lei
„Estimez ca dobanzile la creditele in euro vor ramane la acelasi nivel anul acesta, iar dobanzile la lei ar putea chiar sa urce usor, pe fondul cresterii Robor si a ofertelor promotionale din zona depozitelor, prin care bancile incearca sa atraga lichiditate (deoarece exista o corelatie automata intre pretul la care o banca cumpara lichiditate – dobanzi depozite si cel la care vinde lichiditate – dobanzi credite)”, declara si Irina Chitu, seful Finzoom.
Cum arata dobanzile in prezent
Bancile care mentin dobanzile la depozite in lei peste dobanda de politica monetara de 5,25% sunt Alpha Bank, ATE Bank, Piraeus Bank, Marfin Bank, Banca Romaneasca, Bancpost, Volksbank si Banca Comerciala Feroviara. In cazul acestor banci, dobanda la depozitele in lei constituite pe o perioada cuprinsa intre o luna si 12 luni porneste de la 5,25% si ajunge la 7,15%.