Evoluțiile macroeconomice recente confirmă faptul că economia internă se află în zona de vârf a ciclului economic post-criză. Datele INS indică continuarea tendinței deameliorare pe piața forței de muncă în martie: numărul de șomeri și rata șomajului au scăzut spre minimele din anii 1990.
Pe de altă parte, rezervele internaționale s-au majorat cu 3.2% lună/lună și cu 13.1% an/an, la 39.8 miliarde EUR în aprilie (nivel record), conform BNR.
Totodată, datele BNR indică scăderea ratei creditelor neperformante cu 3.98 puncte procentuale an/an
la 9.58% în februarie.Prețurile producției industriale au crescut cu 0.3% lună/lună și cu 3.9% an/an în martie, evoluție care exprimă premise de accelerare a inflației pe termen scurt.
Climatul macro-financiar extern și știrile interne s-au resimțit pe piața financiară de marți.
Pe piața monetară ratele de dobândă s-au ajustat pe scadențele foarte scurte (overnight la 0.31%/0.68%) și s-au consolidat în rest.
ROBOR la trei luni a urcat la maximul atins in ianuarie 2016, iar ROBOR la șase luni la maximul din ianuarie 2017.
Pe piața titlurilor de stat ratele de dobândă au crescut ușor pe scadențele medii – lungi: la 10 ani cu două puncte bază la 3.85% (cel mai ridicat nivel de la finele lunii martie).
La BNR EUR/RON a crescut cu 0.30%, la 4.5468 (nivelul maxim de la începutul lunii aprilie) iar USD/RON s- a apreciat cu 0.45%, la 4.1641.
SURSA- RAPORT MACROECONIMIC BANCA TRANSILVANIA