Banca Comerciala Romana celebrează astăzi Ziua Mondială a Economisirii prin cea mai mare lecție de educație financiară din România. Lecțiile încep simultan în toată țara, de la ora 11.00 în 61 de locații din 25 de orașe, în 24 de universități.
Banca își dorește să aducă recordul din America în România. BCR vrea în „Cartea recordurilor”
Cu acest prilej, BCR organizează „Cea mai mare lecție de educație financiară”, simultan în 24 centre universitare dorind să obțină un record omologat.
BCR a mers în universități pentru a le vorbi tinerilor despre educație financiară
În Capitala, studenții din ASE iau parte la o lecție de educație financiară direct de la sursa, având ca „profesori” pe CEO BCR, Sergiu Manea și Nicoleta Deliu, coordonatorul programului național „Școala de bani”.
Cei prezenți vor aborda subiecte legate de bugetul lunar, cum se atinge independența financiară sau cum pot afla averea personală netă.
Sergiu Manea: Toți avem obiective, dar nu toate pot fi îndeplinite.
O tema dezbatută intens cu studenții din ASE este cea legată de nevoi versus dorințe. Sergiu Manea explică:
„Știți care este diferența dintre cele două? Este vorba de „regula zgârcitului”.
Cum o aplicăm? Puneți dorința sau dorințele pe hârtie, dormiți o noapte și astfel aveți timp de gândire… cel puțin o noapte și apoi mă întreb: e nevoie sau dorință? Aș putea să fac altceva cu acei bani? Astfel, decizia apare duă o analiza, nu un impuls”.
Iar concluzia șefului BCR: „Întârziați satisfacția nevoii imediate astfel încât să nu se trasfere într-un impuls.”
Nicoleta Deliu, coordonatorul programului național „Școala de bani” le-a vorbit studenților despre relaxarea financiară ce poate fi atinsă cu ajutorul regulei 50/30/20
Ce spune regula pe care studenții din ASE au recunoscut că nu au auzit de ea? Regula te ajută să-ți gestionezi mai bine banii din bugetul lunar.
„50% trebuie să se duca pe nevoi de viață. Există tentația de a cheltui mult mai mult decât ne permitem. Dacă nu înțelegi cât de mult te poti îndinde din punct de vedere financiar – o să-ți fie foarte greu să nu fii stresat financiar.
30% pot fi cheltuiți pe dorințe. Aici fiecare decide ce este pentru el o dorință, însă trebuie ca fiecare sa fie sincer cu el.
Iar cei 20% rămași ar trebui să meargă în economisire. Toți ne plângem că nu câștigăm suficient pentru a economisi. Ar trebui să ne raportam la veniturile noastre procentual și nu în sume brute, ne va fi mult mai ușor să economisim astfel” a explicat Nicoleta Deliu.
BCR lansează astăzi cursuri maraton în toata tara. Până în prezent, banca a oferit cursuri financiare pentru 200.000 de oameni.