Reprezentanții a peste 500 dintre cele mai mari companii din România au cerut oprirea Ordonatei de Urgență prezentate peste noapte de Guvern.
Mediul de business a reacţionat ieri foarte dur la propunerea Guvernului de a introduce noi taxe în sectoarele bancar, energie şi telecom, solicitând Executivului să oprească acest demers. Actul prevede o taxă de 3% pentru companiile din energie. Facturile vor fi majorate instantaneu, spun organizațiile patronale.
Reprezentanţii din energie au declarat că vom avea o creştere a preţurilor de minim 5%
Silvia Vlăsceanu, reprezentanta asociației Concordia: “Să afecteze nu doar sectorul energetic, ci vorbim despre siguranță energetică și securitatea națională, trebuie vizat și în CSAT pentru că vizează siguranța națională. Iar efectul va fi suportat de consumator”.
Gabriel Biriș, consultant fiscal: “Vom avea un cost suplimentar al energiei termice și electrice la populație plus TVA de minimum 15%”.
Prețul gazelor va fi plafonat timp de 3 ani, de la 90 de lei pe MegaWatt, cât este acum, la 68 de lei. Este vorba însă despre prețul pe care-l pot percepe producătorii. De la ei până la consumatori mai sunt distribuitorii și furnizorii care nu au restricții privind prețul.
Biriș explică: „Taxa de 3% pe cifra de afaceri se aplică în cascadă, pe lanţ. Sunt cel puţin 4 verigi până la consumator, deci factura creşte cu minim 4×3% plus 19% TVA, adică cu aproape 15%. Sunt curios cum va explica Guvernul romanilor de ce le cresc facturile”.
Companiile telecom, cele care opereaza serviciile de telefonie mobila si internet, anunta majorarea taxelor
Masurile anuntate marti de Guvern maresc taxele la un nivel care blocheaza dezvoltarea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice si contravin cadrului european, au anuntat, miercuri, Asociatia Operatorilor Mobili din Romania (AOMR) si Asociatia pentru Comunicatii Electronice din Romania (ACER).
Orange, Vodafone si Telekom sunt reunite in AOMR, iar RCS&RDS si UPC Romania, alaturi de alte peste 65 de firme, fac parte din Asociatia pentru Comunicatii Electronice din Romania (ACER).
Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane: “Metoda de a legifera prin OUG dată de azi pe mâine fără niciun fel de dezbatere, fără niciun fel de studiu de impact, nu face altceva decât să distrugă și bruma de încredere care a mai rămas în societatea românească”.
Pilonu II de pensii este în pericol
Guvernul practic transmite un mesaj administratorilor de fonduri de a se retrage din piaţă, având în vedere cerinţe de capital mărite şi până la de 20 de ori, în condiţiile în care veniturile din administrare vor scădea de asemenea dramatic.
Măsurile propuse pun în pericol pensiile private viitoare ale românilor. Posibilitatea de a retrage contribuţiile virate după primii cinci ani este un ‘măr otrăvit’. Sub aparenţa beneficiilor unei lichidităţi imediate, se afectează stabilitatea financiară pe termen lung a milioane de români
Băncile vor creşte marjele fixe și comisioanele – pentru creditele viitoare. Viitorii clienţi vor achita o parte din facturi, însă creditarea se va restrânge puternic. Dacă credite în lei dispar, vom asista la învierea creditelor în valută
„Este haos şi şoc! Nu îţi vine să crezi: aşa cum sunt formulate prevederile, băncile ar trebui să plătească această taxă pe active de patru ori într-un an. Sunt sigur că cei care au scris nici nu au înţeles foarte bine ce au scris. Taxă pe lăcomie? Nici nu poate fi concepută o astfel de denumire a unei taxe într-o ţară normală. Dar nu mai suntem o ţară normală. Cine este lacom? Am intrat într-o zonă foarte gri, cu foarte multă neîncredere în mediul de afaceri şi se vede ce s-a întâmplat azi (ieri- n.red.) nu numai pe bursa românească, ci şi în regiune. Este o lovitură grea, neaşteptată pentru mediul de business, o ordonanţă scrisă pe genunchi, nediscutată, nepredictibilă“, a spus Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale şi juridice în cadrul firmei de audit şi consultanţă Deloitte.
Analiştii au demonstrat cu cifre că randamentul sectorului bancar din ultimii 10 ani este redus cu 3% și că nu se poate vorbi de ″lăcomie″. Așa că o taxă în plus va fi plătită, de fapt, de firme și de populație, prin credite mai scumpe și mai puțin accesibile.
Florin Jianu, președintele Consiliului patronatelor pentru IMM-uri: ”În momentul în care 50% din PIB-ul României, prezent aici la masă, îți transmite un mesaj, ar fi bine să te oprești”.