OPINIE AUTOR
La finalul unei zile negre pentru economie, NU mai conteaza cifrele. Ce nu se vede? Nu se vede ca Bursa a pierdut tot ce a acumulat intr-un an (fara cifre). Ce nu se vede? NU se vede distrugerea pe o perioada mare a increderii investitorilor straini. Doar acestia creeaza locuri de munca, doar ei aduc bani aici. Iar analiza Bloomberg asta conchide. Investitorii isi vor ingheta bugetele si isi vor conserva investitiile. Unii, isi vor face simtita prezenta la minim. Multi se vor gandi la strategii de a iesi din Romania. Despre asta este ziua de ieri. Cand efectele nu se vad in buzunarul romanului, direct si imediat, nu prea interesaza… Dar sa va aduc aminte ca „revolutia fiscala” anuntata de Guvern loveste in multe domenii economice, in companii care isi vor corela preturile in functie de cheltuieli. Daca acestea cresc, cresc si preturile. Deci, in luna urmatoare, toti vom achita facturi mai mari.
Intenţia autorităţilor din România de a consolida bugetul cu o nouă taxă ar trebui să le reamintească băncilor străine prezente în Europa de Est cât de vulnerabile pot fi în această regiune, transmite Bloomberg.
Confruntat cu un deficit de aproximativ 30 miliarde lei, Guvernul de la Bucureşti s-a îndreptat spre ţinte cu buzunare adânci şi nu a trebuit să caute prea departe. Cu o singură excepţie, toate marile bănci din România sunt deţinute de grupuri mamă din Austria, Franţa, Italia sau Ungaria, care după câţiva ani dificili în urma crizei financiare mondiale, se bucură din nou de marje mai bune şi ritmuri de creştere mai mari decât acasă.
″În condiţiile în care sistemul bancar este în mare parte deţinut de bănci străine, o taxă pe bănci este un instrument convenabil din punct de vedere politic pentru a transfera povara înăspririi fiscale de la actorii interni spre cei străini. Cei care urmăresc evoluţiile din Europa de Est ar trebui să fie familiarizaţi cu acest model”, spune analistul Morgan Stanley, Pasquale Diana.
Însă deciziile din trecut ale guvernelor din regiunea Europa de Est scot în evidenţă cum acţiunile dintr-o ţară pot avea efecte asupra întregii industrii bancare. Grupurile bancare austriece Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG, care sunt printre cele mai afectate de măsurile din România, au suferit deja pierderi mari de pe urma măsurilor vizând băncile adoptate de autorităţile din Ungaria.
“Ne aşteptăm acum ca noile planuri de afaceri să fie revizuite în România. Reacţiile cu privire la preţul acţiunilor nu sunt ciudate dacă ţii cont de modul cum vor fi afectate veniturile şi câştigurile pe care taxa pe active le va provoca”, a declarat Jonathan Tyce, analist bancar la Bloomberg Intelligence.
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.