Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 67/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2000 privind organizarea și funcționarea Băncii de Export-Import a României EXIMBANK-S.A. precum și a Ordonanței Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale şi pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (PL-x 490/28.10.2019), anunță Administrația Prezidențială.
Îm acest fel, EximBank primește acordul de a administra și derula activități specifice de bancă cu vocație universală, menite să crească gradul de intermediere financiară și accesul persoanelor fizice la produse financiar-bancare specializate.
EximBank a finalizat la finalul lunii ianuarie 2020 achiziția Băncii Românești S.A. (BROM), oferta înaintată fiind parte a acordului încheiat în luna iunie 2019 între EximBank și National Bank of Greece (NBG) privind achiziția participației acesteia de 99,28% în acționariatul BROM, se menționează într-un comunicat de presă remis de EximBank. Anunțul oficial al definitivării tranzacției a însemnat indirect că Guvernul condus de Ludovic Orban și-a dat până la urmă acordul.
”Prin achiziția Băncii Românești, EximBank își îmbunătățește serviciile acordate clienților locali și își crește capacitatea de susținere a dezvoltării economiei românești. Cota de piață a BROM, un management performant și un nivel bun de solvabilitate și lichiditate completează punctele forte ale EximBank, împreună urmând să fim și mai puternici. Sunt încrezător că toate aceste elemente definitorii, unificate la finalul procesului de integrare ce urmează, vor crea o instituție de referință pe piața financiar-bancară ce va răspunde mai bine cerințelor clienților noștri”, a declarat Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.
În urma achiziției, EximBank intră pe atractiva piață de retail din România, devenind o bancă universală cu servicii complete și continuând să își îndeplinească misiunea pe termen lung prin susținerea și promovarea dezvoltării economice a României. Noua entitate se va situa printre primele 10 bănci din România, având o cotă de piață de aproximativ 3%. J.P. Morgan Securities plc a acționat în calitate de consultant financiar unic în cadrul tranzacției. EximBank a mai fost asistată de către Pricewaterhouse Coopers Management Consultants SRL, în timp ce Linklaters LLP a fost consultantul juridic pe plan internațional, iar Bulboacă&Asociații SCA a asigurat asistența juridică pe plan local.
Eximbank devine Banca Românească, după preluarea subsidiarei National Bank of Greece. Lucian Anghel va fi directorul general al noii instituții de credit
Următorul pas al definitivării tranzacției a fost întrunirea Adunării Generale Extraordinară a Acționarilor Societății din data de 31 ianuarie 2020, când au fost puse la punct ultimele detalii și a fost aprobată conducerea noii instituții de credit, care se va numi Banca Românească și care va avea o nouă siglă. Potrivit convocatorului, Banca de Export – Import a Romaniei EximBank S.A. deține 371.624.509 de acțiuni nominative, cu valoare nominală de 2 lei fiecare și cu valoare nominală totală de 743.249.018 de lei, reprezentând 99,28% din capitalul social al noii instituții de credit.
Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Societății va aproba la finalul lunii ianuarie 2020 și noua conducere a băncii, care va fi asigurată pe un mandat de 4 ani de Lucian Claudiu Anghel (membru executiv al Consiliului de Administrație al Societății și Director General), Oana Lucia Ilie (membru executiv al Consiliului de Administrație al Societății și Director General Adjunct), Traian Sorin Halalai, (membru ne-executiv al Consiliului de Administrație al Societății și Președintele Consiliului de Administrație), Lidia Stan, (membru ne-executiv al Consiliului de Administrație al Societății și Vicepreședinte al Consiliului de Administrație) și Doru Bebe Bulata (membru ne-executiv al Consiliului de Administrație al Societății).