Clientii care au depus peste 100.000 de euro in Bank of Cyprus Romania pot fi mai degraba asimilati unor investitori care s-au dus dupa un anumit randament, castig, si si-au asumat un anumit risc, afirma multi analisti, inclusiv bancheri. Este cazul si reprezentantului ING, Misu Negritoiu, o filiala a bancii olandeze ING.
Acesta a declarat in Ziarul Financiar ca „facem prea mare discutie pentru deponentii cu peste 100.000 de euro. Pana la urma vorbim despre niste clienti avizati – in termeni romanesti 100.000 de euro inseamna o mica avere. Daca tii peste 100.000 de euro in banca nu mai esti un simplu deponent, esti si investitor“.
ING si Bank of Cyprus au avut nevoie de aceeasi suma de bani pentru a fi salvate! Diferenta consta doar in puterea statului de provenienta!
ING a fost salvata in 2008 de statul olandez cu 10 mld. euro, adica suma negociata acum pentru salvarea Ciprului.
ING Bank Romania are statut juridic de sucursala, insa Negritoiu afirma ca nu incape comparatie intre o sucursala cu bilant de 3,7 mld. euro, cum este cel al ING, si alta cu 600 mil. euro, cum este cazul Bank of Cyprus, dupa cum forta statului olandez nu se compara cu cea a Ciprului.
„Avem bilant solidar cu Amsterdamul si apartinem unei banci cu rating A de la toate cele trei agentii mari, banca centrala a Olandei supravegheaza grupul ING si sucursala din Romania cel putin la fel de bine si de atent cum o face BNR cu bancile inregistrate ca filiale si imi imaginez ca sistemul de garantare olandez functioneaza cel putin la fel de bine precum cel romanesc.“