Florin Dănescu, președintele Asociației Române a Băncilor, spune că decizia ANPC de astăzi de a amenda 11 bănci pentru practici incorecte i-a luat prin surprindere, mai ales că instituția a descoperit brusc că e ilegal modul de calcul a ratelor lunare. Mai mult, domnia sa atrage atenția că anunțul ANPC aduce și un prejudiciu de imagine băncilor.
Florin Dănescu, ARB: Decizia produce un deficit de imagine grav asupra băncilor
„Ne-a luat prin surprindere ce a făcut ANPC astăzi. Metoda de rambursare a împrumuturilor există de mult timp, nu poți descoperi brusc că e ilegal, incorect sau imoral modul în care ratele la credite s-au calculat dintotdeauna și oriunde” spune șeful ARB într-o declarație pentru BankingNews.ro
„Metodele de rambursare a creditelor prin rate egale sau prin rate descrescătoare sunt prinse și în legi, nu le putem descoperi deodată. Din păcate, decizia produce un deficit de imagine grav asupra băncilor, care e foarte costisitor. Ar fi bine ca greșeli atât de grave să fie decontate.
Fiind atât de evidentă această eroare sunt convins că unele bănci vor contesta decizia ANPC”, ne-a declarat Florin Dănescu.
ANPC a amendat cele mai importante 11 bănci
Reamintim ca astazi, 16 mai 2023, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunțat că a identificat practici comerciale înşelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor la 11 bănci de pe piaţa locală, acestea fiind sancţionate cu 550.000 de lei, iar pentru a putea restabili echilibrul contractual s-a propus emiterea unor noi grafice de rambursare.
„ANPC a identificat practici comerciale înşelătoare săvârşite de către operatorii economici financiari bancari cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că pe graficul de rambursare rata era compusă, în primii ani, 25% principal şi 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.
Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancţiunea contravenţională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât şi pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului”, a precizat Anghel pentru Agerpres.ro.
Potrivit sursei citate, această măsură va permite consumatorilor medii să beneficieze de egalitatea dintre părţile contractului, dar va asigura şi echilibrul contractual, astfel încât consumatorii să ia o decizie de tranzacţionare în cunoştinţă de cauză şi de a anticipa orice cost sau metoda de calcul înşelător.
Cele 11 bănci sunt: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale