În prezent, gradul de intermediere financiară este de 29% din PIB, extrem de redus, iar pe acest segment România trebuie să evolueze extrem de mult, a spus astăzi Florin Dănescu, președinte executiv al Asociației Române a Băncilor, în cadrul conferinței de presă „Retrospectiva anului 2016 perspectivele sistemului bancar pentru 2017”, organizată de ARB.
Acesta a trecut în revistă și „restanțele” cu care se confruntă economia românească, notând că: „Segmente precum IMM-uri, fonduri europene, parteneriatele public-private – sunt rămase în urmă și ar trebui să găsim împreună care sunt blocajele. Al patrulea proiect important este cel al abordării pe platformă, interdisciplinare”.
Președintele executiv al ARB a completat că, la nivelul Asociației, „primul indicator asupra căruia ne aplecăm atenția este intermedierea financiară, cel de-al doilea este incluziunea financiară, iar cel de-al treilea este abordarea riscurilor – care a avut o evoluție bună, luând în calcul scăderea gradului de credite neperformante”.
Referindu-se la proiectele pe care se va axa ARB în 2017, acesta a amintit agenda digitală, educația financiară și creditarea economiei.
„Educația financiară trebuie să vizeze atât angajații cât și clienții. Vrem să venim cu un manual comun de educație financiară pentru mai multe industrii, mai ales pentru o abordare universitară, pentru că știm cât este de îndepărtată educația de azi de practică. Am constatat că sunt multe proiecte făcute de jucători, dar extrem de puțin cunoscute”, a mai spus șeful ARB.
„Agenda digitală este elementul de modernitate, un element de productivitate. Abordarea digitală a clientelei persoane juridice ar însemna o semnătură digitală care să permită trimiterea de documente de la distanță, dar trebuie să fie acceptată la nivel juridic”, a completat Dănescu.
În context, Sergiu Oprescu, președinte ARB, a spus că potrivit unui indice al digitalizării calculat la nivelul comunității europene, România ocupa în 2015 și 2016 ultimul loc în rândul celor 28 de state membre, în ciuda faptului că avem o infrastructură extrem de bine pusă la punct. „Avem infrastructura necesară dar utilizarea pe care o dăm acestei infrastructuri nu este adecvată. În 2017, ARB încearcă să identifice blocajele. Am fost pe ultimul loc în 2015 și 2016, dar dinamica arată că România e în categoria țărilor care vin din urmă, cu o creștere peste medie”, a mai spus Oprescu.
Bancherii au vorbit și despre planurile privind creditarea în 2017, Sergiu Oprescu menționând că la finele anului trecut băncile locale aveau o solvabilitate agregată de 19% și o lichiditate imediată de 38%, „ceea ce denotă că sistemul este pregătit pentru a își îndeplini rolul”.
„Pe piața bancară există cerere agregată pentru credite din partea clienților, în special la societăți comerciale. La persoanele fizice vedem o scădere a creditării de consum și o creștere a creditării ipotecare”, a mai spus bancherul.