Creșterea volumului de credite destinate dezvoltării afacerilor este principala preocupare a industriei bancare, având în vedere nivelul redus al intermedierii financiare din România, indicator care situează țara noastră pe ultimul loc în Uniunea Europeană, a arătat Florin Dănescu, Președintele Executiv al Asociației Române a Băncilor, în cadrul conferinței ”Cum finanțăm afacerile?”, eveniment organizat de FinZoom.ro.
În opinia sa, acest deziderat nu poate fi pus sub semnul întrebării, având în vedere că intermedierea financiară este esențială pentru dezvoltarea economică a unei țări. ”Cu cât intermedierea financiară este mai mare, cu atât nivelul prosperității în societate este mai ridicat. Băncile, ca orice agenți economici, își doresc prosperitate, își doresc deci să fie profitabile, iar acest lucru nu este posibil fără să acorde credite”, a menționat Florin Dănescu.
Totuși există în momentul de față o serie de bariere care pun în plan secund apetitul băncilor pentru creditare, cea mai importantă dintre acestea fiind cererea redusă generată primordial de numărul redus de firme bancabile.
”Să nu uităm că după criza financiară, băncile au avut de administrat un nivel al creditelor neperformante de 23%. Practic, din 100 de lei finanțați, 23 de lei nu s-au mai întors. Este greu, în aceste condiții, ca băncile să nu se gândească acum de două ori înainte de a acorda un credit. În același timp, băncile observă o cerere redusă pe zona întreprinderilor mici și mijlocii, existând un număr limitat de firme bancabile. Ideea este că situația nu se va rezolva de la sine, fiind nevoie de implicare din partea tuturor, de la autorități până la comunitatea de afaceri, pentru a identifica soluțiile care pot dubla măcar cele 100.000 de firme care să spunem că s-ar califica acum pentru a primi un împrumut”, a susținut oficialul Asociației Române a Băncilor.
Florin Dănescu a mai subliniat faptul că a auzit în mai multe rânduri în discursul public ideea că băncile nu finanțează afacerile pentru că nu vor să-și asume riscuri. ”Percepția că băncile nu dau credite pentru că se tem prea mult de riscuri nu stă în picioare. Nu există cerere suplimentară calificabilă pentru creditare!”, a punctat bancherul.
De altfel, considerația conform căreia antreprenorii din România nu sunt foarte interesați de soluții de creditare este susținută și de un sondaj privind cele mai presante probleme ale IMM-urilor, unde ”accesul la finanțare” este abia pe cea de-a opta poziție. Înainte de a considera ”accesul la finanțare” o problemă, oamenii de afaceri au evidențiat alți factori majori de îngrijorare, cum ar fi impredictibilitatea cadrului fiscal, nivelul de fiscalitate, concurența, lipsa cererii, costurile de producție, disponibilitatea forței de muncă bine pregătite, reglementările sau disciplina la plată în economie.
Președintele Executiv al Asociației Române a Băncilor a ținut să mai evidențieze că băncile nu vor mai repeta experiențele din trecut, referindu-se în principal la perioada pre și post criză. ”Acum, nivelul de reglementare este incredibil. Vreau să vă spun că la Autoritatea Bancară Europeană s-a ajuns la 3 milioane de pagini de reglementări. Acest cadru legislativ face ca activitatea bancară să fie strict reglementată, fapt pentru care este aproape imposibil ca băncile să repete experiențele din trecut”, a explicat Florin Dănescu.