Bancile din Romania isi curata bilanturile de creditele neperformante si isi reorienteaza sursele de finantare catre economisirea interna, trecand printr-un „proces ordonat de recalibrare“, anunta Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR.
„Sistemul bancar autohton parcurge un proces ordonat de recalibrare a propriei activitati, in concordanta cu noua viziune europeana privind realizarea unei intermedieri financiare sanatoase. Elementele principale ale acestui proces sunt eliberarea bilanturilor de creditele neperformante, reorientarea surselor de finantare catre economisirea interna si consolidarea premiselor relansarii creditarii pe fundamente si destinatii sanatoase, in scopul dezvoltarii economice durabile“, potrivit unei prezentari sustinute de Georgescu la conferinta „Uniunea Bancara Europeana: evolutii recente si implicatii la nivelul sectorului bancar romanesc“.
BNR a initiat un plan de masuri pentru curatarea sistemului de credite neperformante, iar bancherii au fost pusi in situatia de a constitui provizioane suplimentare pentru a putea pune in aplicare recomandarile bancii centrale. BNR a recomandat o analiza foarte riguroasa si conectata la realitatea actuala, ceea ce poate duce inclusiv la provizionarea integrala a creditelor neperformante pe care bancile nu le mai considera recuperabile, ca o conditie pentru scoaterea acestora din bilanturi.
Rata creditelor neperformante a crescut de aproape noua ori din 2007 pana in martie 2014, la un varf de 22,3%.