Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a susținut în fața jurnaliștilor, la Seminarul EU-COFILE, organizat de Alpha Bank, Asociația Română a Băncilor și a Băncii Naționale a României, o prezentare cu titlul ”Convergența reală – criteriul fundamental de aderare la zona euro” (DISPONIBILĂ AICI!), potrivit căreia o cale prin care țara noastră să fie pregătită pentru adoptarea monedei unice europene este asigurată de modificarea cadrului juridic comercial și aplicarea impozitării progresive.
Prezentarea oficialului BNR, care se întinde pe 29 de pagini, aduce în prim-plan, în conținutul a 23 de pagini, o imagine sumbră a mediului de afaceri din România, unde multe companii sunt sub-capitalizate, numeroase firme sunt indisciplinate sau nerentabile, fenomenul pierderilor a devenit unul generalizat (în special la nivelul sectorului privat), disciplina de plăți este profund viciată, finanțarea activității firmelor se face prin datorii (în special prin împrumuturi de la acționari, în detrimentul aporturilor de capital), cerințele legale privind capitalizarea nu sunt respectate de numeroase societăți comerciale, iar circuitul normal al banilor în economie este afectat. Tot acest tablou poate fi corectat, în opinia prim-viceguvernatorului Florin Georgescu, printr-o modificare a cadrului juridic comercial.
”Din această capcană foarte periculoasă pentru perspectiva de dezvoltare a țării, nu se poate ieși decât prin îmbunătățirea cadrului legislativ. Astfel, este necesară conștientizarea, de către elite și decidenții politico-administrativi, a faptului că se impune corectarea cât mai rapidă a cadrului juridic, după modelul țărilor europene dezvoltate, prin introducerea de prevederi care să asigure aplicarea, în mediul de afaceri, a constrângerilor bugetare tari, specifice economiei de piață funcționale. Legea se impune a stipula cu claritate condiții privind asigurarea seriozității cu care antreprenorii se angajează în afaceri (nivel adecvat al capitalului social inițial și obligativitatea menținerii acestuia pe durata de funcționare a firmei), precum și prevederi concrete referitoare la condițiile ieșirii rapide (exit) de pe piață a firmelor decapitalizate, ai căror proprietari nu mai au capacitatea financiară sau dorința de a investi prin aport de capital nou, desigur, cu stabilirea modului de conciliere cu creditorii acestor societăți comerciale. Totodată, este necesar să se desemneze instituțiile statului responsabile cu aplicarea fermă a cadrului juridic, astfel îmbunătățit, care normează activitatea firmelor și să se actualizeze, de asemenea, nivelul capitalului minim pentru firmele organizate ca SRL în România, în vederea întăririi bazei de capital a economiei reale”, a menționat oficialul Băncii Centrale în remarcile finale ale prezentării.
O altă concluzie a prim-viceguvernatorului este că introducerea cotei unice în 2005 a redus birocrația, însă a crescut corupția și evaziunea fiscală prin eliminarea globalizării veniturilor, fapt pentru care este necesară impozitarea progresivă a veniturilor. ”Acest demers constă în examinarea modului de așezare a veniturilor și averii în societate prin globalizarea veniturilor individuale și impozitarea lor cu cote moderat progresive”, a subliniat Florin Georgescu.
În final, al doilea om în organigrama de conducere a Băncii Naționale a României e conchis că ”aceste reforme structurale creează condiții favorabile pentru performanță, competitivitate și convergență sustenabilă față de statele dezvoltate din UE”.