Intr-un raport publicat luni de FMI si citat de HotNews.ro, se arata ca una dintre bancile mici are o rata de solvabilitate sub minimul de 10% dar peste 8%. Banca este sub supraveghere intensiva. Ce stim este ca ultimul test de stress al sectorului bancar efectuat de BNR ilustreaza ca intr-un scenariu grav negativ, implicand o depreciere si o recesiune substantiala in 2014-2015, sistemul bancar ar face fata in general, dar un numar de banci ar fi nevoite sa obtina capital suplimentar.
Potrivit documentului, FMI recomanda BNR sa nu mai intervina pentru aprecierea leului, Banca Centrala urmand sa mentina nivelul RMO in lunile urmatoare.
Ce mai puncteaza documentul FMI
Sectorul bancar romanesc pastreaza rezerve de capital si provizioane confortabile, dar se confrunta cu presiuni din ce in ce mai mari in ceea ce priveste calitatea activelor. Imprumuturile neperformante (INP) au crescut in mod decisiv la 20,3% din totalul imprumuturilor la finele lunii iunie 2013 (comparativ cu 14,3% la finele anului 2012) – acesta fiind una dintre cele mai mari ponderi din regiune – reflectand in primul rand contextul economic slab, standardele precare de creditare anterioare si dificultatile de eliminare a INP din bilanturile bancilor. Perspectivele de profitabilitate a bancilor inca raman problematice, in pofida profitului modest inregistrat in prima jumatate a anului 2013.
Autoritatile iau masuri pentru a rezolva povara considerabila a imprumuturilor neperformante. Abordarea este una ce consta in mai multe puncte . In primul rand, BNR va continua sa recomande cu fermitate bancilor ca, in limitele cadrului IFRS, sa elimine INP integral provizionate (mai ales in cazul imprumuturilor de consum negarantate) din bilanturile lor, in timp util.
In al doilea rand, pentru a strimula eliminarea din evidente pastrand in acelasi timp o atitudine de provizionare prudenta in ceea ce priveste tratamentul garantiilor colaterale, BNR nu va lua in considerare deduceri suplimentare ale garantiilor colaterale decat daca se realizeaza progrese considerabile in eliminarea INP ale bancilor pentru creditele (de consum) negarantate.
In al treilea rand, va fi amendat codul insolventei in sensul de a accelera si perfectiona procedurile lungi si ineficiente de faliment.
Si in al patrulea rand, pentru a stimula dezvoltarea unei piete a datoriilor viabile, fara probleme, se vor solutiona posibilele discrepante intre reglementarile codului fiscal si reglementarile contabile privind tratamentul INP vandute companiilor nationale de gestionare a datoriilor in conformitate cu rezultatul procesului de nerespectare a legislatiei UE (infringment) aflat in curs de derulare. O misiune de asistenta tehnica din partea FMI programata pentru aceasta toamna va examina problemele contabile legate de eliminarea din evidente a INP si va servi ca o resursa esentiala pentru program.
Va continua supravegherea intensiva a sistemului bancar si monitorizarea indeaproape a procesului de scadere a gradului de indatorare (deleveraging) a bancilor mama. BNR efectueaza periodic teste de stress de solvabilitate de sus-in-jos si de jos-in-sus precum si teste de stress de lichiditate pentru sectorul bancar, cu contributia Fondului in ceea ce priveste scenariile de stress. Totodata, a finalizat de curand un alt audit al garantiilor, acordand permisiunea de intarire a evaluarilor garantiilor aflate in portofoliile bancilor acolo unde era cazul. Se anticipeaza stabilirea unor provizioane suplimentare in suma relativ mica fata de cele rezultate in urma auditului garantiilor de anul trecut. BNR va analiza de asemenea in detaliu practicile bancilor in materie de restructurare a imprumuturilor, precum si gradul de adecvare al sistemelor IT pentru a lucra cu active depreciate, iar ulterior se va agrea cu IFI un plan de actiune pentru rezolvarea problemei INP
Dezvoltarea de instrumente de finantare pe termen lung si reducerea imprumuturilor in valuta ar trebui sa reduca riscurile bilantiere ale bancilor, atenuand in acelasi timp si constrangerile existente pe parte de oferta de creditare. Avand ca sursa principala de finantare pe termen lung finantarea asigurata de bancile mama, cea mai mare parte a stocului de imprumuturi pe termen lung, mai ales creditele ipotecare, este in valuta.
Cateva banci trec deja la acordarea de imprumuturi ipotecare in RON, si aceasta trecere ar trebui sa fie urmata si de alte reforme complementare. In special obligatiunile garantate reprezinta o alternativa promitatoare de finantare si autoritatile sunt determinate sa adopte legislatia necesara pana la finele acestui an. Totodata, schema de garantii guvernamentale (Prima Casa) va fi prelungita si limitata doar la imprumuturile luate in RON, asigurand astfel un echilibru intre obiectivul de a sustine oferta de credite si cel de a reduce riscurile valutare (99% din imprumuturile din programul Prima Casa au fost acordate in valuta, mai ales catre populatia neacoperita in fata riscului). Pastrarea unui nivel mai ridicat al rezervelor minime obligatorii pentru depozitele in valuta fata de cele in RON constituie un alt instrument de stimulare a creditarii in lei. Pentru a rezolva dificultatile pe care le intampina IMM-urile viabile in materie de acces la credite, autoritatile vor reforma fondul de garantare pentru IMM ce a fost insuficient utilizat.