FNGCIMM anunță că Guvernul a aprobat Hotărârea privind alocarea plafonului de garanții ce pot fi emise în cadrul Programului Prima Casă 2018, plafon ce însumează 2 miliarde de lei.
În calitatea sa de mandatar al statului român prin Ministerul Finanțelor Publice, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii va demara în termenul legal procedura de evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanţatorii participanţi în cadrul programului Prima Casă.
Etapa de pregătire a evaluării anuale va începe după expirarea termenului de 15 zile de la data publicării Hotărârii aprobate în şedinţa de Guvern din data de 10.01.2018 în Monitorul Oficial, în care finanţatorii participanţi în Programul Prima Casă sunt invitaţi să depună la FNGCIMM solicitările lor de alocare de limite din plafonul total alocat pentru anul 2018, precum şi raportările necesare pentru efectuarea evaluării anuale.
Distribuirea plafonului de 2 miliarde lei şi punerea limitelor aprobate la dispoziţia finantatorilor va avea loc în cursul lunii februarie și se va realiza de către FNGCIMM, cu acordul Ministerului Finanțelor Publice.
Programul Prima Casă 2018 beneficiază de o serie de optimizări cu impact pozitiv în distribuirea plafonului alocat, reflectate de criteriile ce urmează a fi aplicate în procesul de evaluare a activităţii desfăşurate de finanţatori pe parcursul anului 2017. Pornind de la gradul de utilizare a plafoanelor de garantare alocate fiecărui finanţator în anul 2017, în acest an, în premieră în raport cu anii precedenţi, în cadrul procedurii de evaluare anuală pe care FNGCIMM o va realiza în vederea formulării propunerii de distribuire între finanţatorii participanţi în Programul Prima casă a plafonului total alocat pentru anul 2018 vor fi aplicate criterii obiective de evaluare a activităţii finanţatorilor din anul 2017.
Astfel, pe lângă criteriul principal al raportului dintre rezultatele obţinute în activitatea de creditare ipotecară a băncilor partenere în program şi în activitatea specifică Programului Prima Casă în anul 2017, vor fi avuţi în vedere indicatorii care reflectă calitatea portofoliului de credite garantate în cadrul Programului Prima Casă şi calitatea documentației transmise spre analiză către FNGCIMM în vederea acordării garanțiilor sau a promisiunilor de garantare.
« Programul Prima Casă a dobândit notorietate de-a lungul celor 8 ani de existență, iar modificările lansate odată cu aprobarea plafonului aferent anului 2018 reflectă preocuparea permanentă față de creșterea gradului de obiectivitate şi a calitatii proceselor, ce au ca impact imediat optimizarea demersurilor pentru beneficiari. În cadrul FNGCIMM, am acordat o atenție specială potențialului de automatizare și digitalizare, îmbunătățind și transparentizând fluxurile operaționale, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor beneficiarilor. Programul Prima Casă devine astfel o oportunitate de finanțare a unei locuințe pentru beneficiarii cu opţiuni limitate în piaţa creditelor ipotecare, o alternativă flexibilă la produsele de creditare ipotecară aflate în portofoliile băncilor finanțatoare», a declarat Alexandru Petrescu, director general al FNGCIM.
Manifestând aceeaşi consecvenţă pe linia conjugării eforturilor instituţionale în vederea debirocratizării şi flexibilizării proceselor specifice Programului Prima Casă, începând din acest an Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii va prelua o serie de operațiuni ce intrau anterior în atribuțiile Ministerului Finanțelor Publice – emiterea acordurilor pentru radierea ipotecilor și a interdicțiilor de înstrăinare și grevare în cazul respingerii cererilor de plată, ceea ce va contribui la îmbunătățirea întregului proces de finanțare și garantare derulat de beneficiarii Programului.
Beneficiarii programului Prima Casă pot lua împrumuturi de cel mult 66.000 de euro pentru locuinţe noi şi 54.000 de euro pentru locuinţe vechi, cu un avans de 5%.
Dobânda pentru creditele acordate în cazul construției unei locuinţe va scădea de la 2,5% la 2% plus ROBOR la trei luni. Dobânda la creditele pentru achiziţia de locuinţe va rămâne la acelaşi nivel de 2% plus ROBOR la trei luni.
FNGCIMM are de anul acesta un nou portal online, unde există o zonă de interogare, iar beneficiarii pot afla astfel în timp real unde este dosarul şi dacă există probleme în procesare şi evaluare.