Doar o treime dintre romani au incredere in banci, mai mult de jumatate se declara putin si foarte putin informati cu privire la sistemul financiar, reiese dintr-un studiu realizat de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare pe baza unui sondaj de opinie.Pe de alta parte, 84% din respondenti sunt de parere ca bancile au comisioane prea mari. Aceasta opinie este impartasita mai ales de cei care au credite (78% acord total), mai reiese din studiul FGDB.
O treime dintre romani declara ca au incredere in banci, cei mai multi dintre acestia fiind persoanele cu economii (51%), cele care se declara informate cu privire la sistemul bancar (43%), precum si cei care stiu ca depozitele sunt garantate, iar FGDB plateste compensatii in cazul unui faliment bancar (46%)’, reiese din sondajul Fondului.
Cel mai scazut nivel de incredere in banci il au persoanele care se considera putin si foarte putin informate despre sistemul bancar. ‘40% dintre respondenti sunt de parere ca sistemul bancar din Romania este unul stabil.
Pentru cei mai multi dintre subiectii investigati, perceptia asupra sistemului bancar a ramas neschimbata, iar pentru aproximativ 20% s-a inrautatit comparativ cu 2012’, potrivit analizei citate. in schimb, persoanele informate si-au schimbat in bine parerea despre banci in ultimul an (9% comparativ cu 5% per total esantion).
Pe de alta parte, aproximativ 40% din respondenti declara ca au auzit mai multe lucruri negative despre banci in 2013, problemele din sistemul bancar din Grecia fiind cel mai cunoscut eveniment legat de criza financiara din ultimii ani.
In acelasi timp, potrivit sondajului, aproximativ 14% dintre persoanele intervievate declara ca le-a crescut increderea in siguranta depozitelor la banci dupa ce au aflat de posibilitatea implicarii FGDB in solutionarea situatiilor eventualelor banci cu probleme.
‘In cazul persoanelor care au economii la banci, procentul celor a caror incredere in siguranta depozitelor a crescut este dublu (28%). 53% dintre respondenti stiu ca banii de la banca ar putea fi recuperati (integral sau partial) in cazul falimentului acesteia’, se mai arata in analiza Fondului.
Insa, dintre respondentii care stiu ca depozitele pot fi recuperate, doar 8% stiu in mod spontan ca FGDB este institutia care ramburseaza depozitele, in cele mai multe cazuri perceptia fiind ca banca la care aveau depozitul sau Banca Nationala a Romaniei sunt institutiile care le-ar returna banii. Mai mult, 31% din respondenti cred ca, din anumite considerente, depozitele sunt garantate doar la anumite banci.
Procedura pentru recuperarea banilor este cunoscuta de 10% dintre subiectii intervievati, dublu fata de rezultatul din 2010. ‘Respondentii se asteapta la o perioada medie de 1 an pentru incasarea compensatiilor, doar 4% indicand termenul real de 20 de zile lucratoare’, mai reiese din sondaj.
Desi 46% din respondenti stiu ca exista o suma maxima pe care o pot primi inapoi, doar 7% stiu care este valoarea plafonului de garantare, respectiv 100.000 de euro/deponent/banca.
‘Presa reprezinta principala sursa de informare cu privire la restituirea depozitelor in cazul falimentului bancar, pe locul doi fiind angajatii bancilor si informatiile din contractele incheiate cu banca’, se arata in analiza citata. in acelasi timp, cele mai multe persoane ar prefera sa fie despagubite in numerar, la ghiseul bancii (66% dintre respondenti), doar 14% optand pentru transfer bancar in astfel de cazuri.
In ceea ce priveste gradul de informare, doar 7% din populatia bancarizata declara ca este foarte bine informata cu privire la situatia financiara a bancilor, in timp ce 6% considera ca sunt foarte bine informati in ceea ce priveste produsele de economisire.
‘Mai putin de jumatate din respondenti au cautat informatii despre banci si oferte de produse bancare de economisire in ultimele 12 luni. Sub 5% din populatie se informeaza cel putin o data pe saptamana despre banci si oferte de produse bancare de economisire’, se precizeaza in analiza citata.
Sucursalele bancilor constituie principala sursa de informare despre banci si produse bancare de economisire pentru majoritatea populatiei analizate (70%). Pe de alta parte, aproape jumatate din totalul respondentilor (45%) considera ca exista suficiente informatii despre conditiile oferite de banci la produsele de economisire.
Cat despre rentabilitatea depozitelor, jumatate din populatia analizata considera ca economiile depuse la banca trebuie lasate in cont prea mult timp, 69% – ca trebuie sa ai sume mari de economisit ca sa merite sa le depui la banca, iar 78% dintre respondenti sustin ca bancile ofera dobanzi prea mici.
Sondajul Fondului s-a desfasurat in prima parte a anului 2014, pe un esantionul de 1.242 de subiecti, care detin cel putin unui instrument financiar-bancar, de peste 18 ani din mediul urban (839 de persoane) si rural (403 persoane). Marja de eroare este de ±2,8%, la o probabilitate de garantare a rezultatelor de 95%.