BRD Groupe Société Générale a dat publicității ieri rezultatele financiare consemnate pe piața din România în 2023, anunțând că banca a încheiat anul cu active totale în valoare de aproape 81,4 miliarde de lei. Cifra confirmă faptul că după finalizarea preluării Alpha Bank din acest an, UniCredit Bank va deveni cea de-a treia bancă din România după nivelul activelor.
UniCredit Bank avea, la finalul primului semestru din 2023, active în valoare de 60,9 miliarde de lei, în timp ce Alpha Bank raportase, după primele trei trimestre ale anului trecut, active de 4,48 miliarde de lei (circa 22,2 miliarde de lei). Astfel, cele două bănci adunau împreună active de aproximativ 83,1 miliarde de lei, fără a avea însă rezultatele după activitatea pe tot anul calendaristic.
Conform datelor Băncii Naționale a României, la finalul lunii septembrie 2023, cele 32 de bănci din România avea cumulat active în valoare de 757,3 miliarde de lei. Cu cele 81,4 miliarde de lei, BRD are o cotă de piață de circa 10,7%, în timp ce UniCredit Bank + Alpha Bank acest indicator se situează între 10,9% și 11%, raportându-ne la datele BNR din septembrie. Dar este foarte probabil ca această cotă de piață să depășească 11% luând în calcul activitatea cele două instituții de credit din ultima parte a anului.
Accederea pe podium în topul băncilor din țara noastră nu este o surpriză, aceasta fiind anticipată, încă din toamna anului trecut, de oficialii UniCredit Bank și Alpha Bank, care subliniau, în anunțul de presă despre fuziune, că ”tranzacția va duce la crearea celei de-a treia bănci din piață din punct de vedere al activelor totale”.
Maria Rousseva: Menținerea poziției de pe podium este o provocare frumoasă
Calculele de atunci arătau însă o poziție mai confortabilă a UniCredit Bank – Alpha Bank, în comparație cu BRD. Acum, după ce avem în față rezultatele BRD, cifrele nu mai arată însă o distanță atât de semnificativă, ca urmare a evoluției peste așteptări a instituției de credit franceze din ultima parte a anului trecut. Din cele 10 miliarde de lei acumulate de BRD în 2023 în portofoliul de active, de la 71,5 miliarde de lei în 2022 la 81,4 miliarde de lei în 2023, aproape jumătate, adică 4,4 miliarde de lei, este rezultatul din perioada septembrie – decembrie. Cum anunțul privind fuziunea dintre UniCredit Bank și Alpha Bank a venit pe 23 octombrie 2023, este clar că BRD a turat motoarele în ultimele luni ale anului.
De altfel, declarațiile făcute de Maria Rousseva, noul CEO al Groupe Société Générale arată că instituția de credit cu acționariat francez nu depune armele. „Această provocare (de a menține poziţia din clasament a băncii – n.r.) este o provocare frumoasă pentru că suntem pe o piaţă competitivă, suntem într-o competiţie, iar ceea ce ne dorim este să-i facem pe clienţii noştri fericiţi şi bineînţeles că o competiţie mai puternică ne obligă pe toţi să devenim mai buni şi vedeţi aceste dezvoltări legate de partea digitală… Pentru noi la nivel intern e foarte bine să ne oferim aceste obiective ambiţioase şi să ne comparăm cu jucători puternici de pe piaţă şi, dacă vom continua să fim în top 3, să ne dorim să fim în top 3, răspunsul este da. De aceea am menţionat în prima parte a întâlnirii noastre că suntem foarte bucuroşi că ne creştem cota de piaţă. Cred că avem o fundaţie solidă pentru asta şi aş vrea să spun că suntem foarte mândri de aceste rezultate. Deci nu există nicio problemă atunci când suntem într-o concurenţă sau competiţie cu cineva. Competiţia este un lucru normal”, a menționat Maria Rousseva, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor despre previzibila pierdere a locului de pe podium.
4 bănci din România vor avea o cotă de piață de peste 10%
Faptul că UniCredit Bank + Alpha Bank va accede podiumul clasamentului băncilor din România după nivelul activelor este o premieră pentru piața locală, însă nu este singura.
Această poziționare vine la pachet cu o altă noutate absolută pentru sistemul bancar, reprezentată de faptul că din acest an 4 bănci vor raporta o cotă de piață care va depăși pragul de 10%. Cele patru instituții de credit – Banca Transilvania, BCR, UniCredit Bank și BRD – vor controla peste 55% din piața bancară românească.