Clientii cu imprumuturi in franci elevtieni „trebuie sa nu astepte iluzii” spunea ieri premierul Victor Ponta. Si asa este! Iluziile despre revenirea cursului cat si despre ajutorul important de la Stat nu-si au rostul. Guvernul nu poate face multe, insa pot exista cateva influente in care politicul se poate „infiltra” in viata economica: una dintre ele este votarea Legii Falimentului Personal.
Electorata, o solutie de urgenta, un „colac de salvare” de moment pentru clientii impovarati. Unii analistii nu-i vad rostul, altii insa cred ca orice solutie e binevenita, in acest context
Intre timp, surse din piata au dezvaluit care va fi solutia Guvernului pentru clientii cu imprumutri in franci. „Electorata” este solutia cea mai viabila, analizata la sfarsitul saptamanii trecute de ministrul Darius Valcov impreuna cu conducerea BNR, au declarat pentru Agerpres, surse oficiale.
Guvernul vrea sa modifice Ordonanta referitoare la restructurarea creditelor prin majorarea plafonului privind venitul de la 2.200 lei brut pe luna la 2.500 lei net pe luna si a procentului de reducere a ratei de la 35% la 50%.
„Au fost propuse aceste modificari, astfel incat 80% dintre clientii care au credite in franci elvetieni sa se incadreze in prevederile actului normativ’, au explicat sursele citate.
Deputatii confirma ca solutia ceva fi propusa clientilor este „Electorata”
„O sa fie maine (miercuri) intalnirea din Comisia Buget-Finante din Camera Deputatilor, unde se afla in prezent Ordonanta 46 («Electorata») in procedura de aprobare prin lege, unde se vor discuta si eventuale modificari care sa vizeze extinderea aplicarii acestui tip de restructurare si pentru situatiile aparute in prezent, generate de cresterea cursului francului. Comisia parlamentara a facut invitatiile, vedem maine cine va participa la discutii”, a afirmat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Dan Manolescu.
Darius Valcov a anuntat, voalat, inca de sambata, ca aceasta va fi propunerea Guvernului
Prezent sambata la o emisiune TV, Darius Valcov, ministrul de Finante, a explicat de ce inghetarea cursului, asa cum isi doresc clientii afectati de criza francului, nu este o solutie: „Romanii cu credite pot apela la rescadentare. Ordonanta este in vigoare, trebuie doar aplicata de banci. Electorata poate fi numita acum „Scade rata”.
Putem discuta de la caz la caz cu fiecare banca. Impunerea prin lege a unui curs arbitrar pentru francul elvetian prezinta doua riscuri. Unele banci pot intra in faliment si nu stim cat de atractiva ar fi o economie in care statul intervine astfel. Astazi, conform plafonului de rescadentare, 51% dintre cei cu credite in franci se incadreaza. Daca s-ar ridica plafonul, ar fi peste 80%” a spus ministrul Finantelor.
Chiar daca nu este o problema economica, inca, fiind mai mult o problema sociala, solutiile de la Guvern sunt asteptate de clientii deja impovarati de banci si curs valutar.
Asa cum declara economistul sef al BCR, aici, francul nu isi va mai reveni, va „sta” peste 4 lei. Asa ca, interventiile bancilor sunt solutia si nu speranta unora ca francul „isi va reveni”.
Dupa analize, bancile incep sa reactioneze!
Pana in prezent doua banci (OTP Bank si Volksbank) au venit cu solutii de moment, pentru a da o „gura de aer” clientilor supusi unui stres extrem. Raiffeisen Bank este asteptata sa intevina si ea in sprijinul clientilor, incercand astfel sa dea un ragaz clientilor.