Cea mai bună soluţie era subvenţionarea dobânzilor de stat pentru cei care nu pot plăti ratele la bănci, altfel acestea vor creşte cu 15-20%, a declarat vineri, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda.
„Cea mai bună soluţie era să subvenţioneze statul dobânzile pentru că au capitalizat dobânda acumulată în perioada de graţie, de nouă luni. Deci se va adăuga la principal şi apoi se aplică la acest nou principal crescut cu dobânda din perioada de graţie dobânda contractuală. Astfel, prima problemă este că se aplică dobândă la dobândă”, a spus Iancu Guda, citat de Agerpres.ro.
Iancu Guda: în cazul creditelor imobiliare, ratele vor crește cu 15-20%
O altă problemă semnalată de economist este că măsura se aplică într-o perioadă limitată, iar cei care au credit imobiliar trebuie ca în următorii cinci ani să-şi achite dobânda din perioada de graţie, iar puseul de dobândă va face ca ratele românilor să crească cu 15 – 20% în perioada respectivă.
Al treilea aspect la care a făcut referire Iancu Guda este că banca nu pierde nimic. Din contră, va câştiga dobândă la dobândă.
„Este nevoie de solidaritate. Nu se poate ca unii să aplice dobândă la dobândă şi alţii să suporte toate costurile. Eu cred că prin subvenţionarea de către stat a acestor dobânzi am fi avut o măsură mai bună, de solidaritate, pentru că ar fi fost subvenţionată de toţi”, a mai afirmat Iancu Guda.
Potrivit calculelor făcute de Iancu Guda, impactul ar fi fost de 0,5% din PIB, 5-6 miliarde de lei, în cazul în care măsura ar fi fost accesată de jumătate dintre cei care au luat credite.
Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a arătat că, pe toată această perioadă, comisioanele vor fi susţinute de bănci care, totodată, vor trebui să se finanţeze din piaţă, cu costurile aferente.
„O acuzaţie pe care o tot aud, că băncile nu pierd nimic. Asta o spun oameni care nu au lucrat niciodată în sistemul financiar-bancar. În Ordonanţă nu scrie nimic de comisioane. Comisioanele sunt susţinute pe toată perioada de sistemul financiar-bancar. Faptul că băncile nu primesc aceste rate pe toată această perioadă înseamnă că trebuie să se finanţeze din piaţă cu dobândă, iar această dobândă este susţinută tot de bănci. Nu există nimic în această ordonanţă despre aceste costuri”, a subliniat Cîţu într-un mesaj video pe Facebook.