În 2019, prima economie a lumii a consemnat un avans de 2.3% an/an, în decelerare de la 2.9% an/an în 2018 și, totodată, cea mai slabă evoluție din 2016. Această dinamică a fost determinată de deteriorarea climatului investițional (investițiile productive au urcat cu doar 1.3% an/an), în contextul tensiunilor comerciale internaționale și acumulării de semnale de final de ciclu economic.
Conform estimărilor finale ale Departamentului Comerțului, evoluția de deteriorarea a economiei a fost afectată şi de decelerarea consumului privat.
Pe de altă parte, solicitările inițiale de ajutor de șomaj au înregistrat un nivel record săptămâna trecută, 3.3 milioane, în contextul resimțirii impactului pandemiei.
Președintele Rezervei Federale a atras atenția cu privire la faptul că economia ar putea fi deja în recesiune și a semnalat că entitatea dispune în continuare de instrumente pentru a interveni în sensul contracarării impactului pandemiei.
Conform datelor Departamentului Comerțului economia SUA a crescut cu un ritm trimestrial anualizat de 2.1% în T4, nivel similar cu cel din T3.
Consumul privat (principala componentă a PIB) a crescut cu un ritm trimestrial anualizat de doar 1.8% în T4, în decelerare de la 3.2% în T3 și, totodată, cea mai slabă evoluție din T1. De asemenea, investițiile productive au scăzut pentru al treilea trimestru la rând în T3, cu o dinamică trimestrială anualizată de 0.6%. În dinamică an/an ritmul de creștere economică a accelerat de la 2.1% în T3 la 2.3% în T4.
Nu în ultimul rând, investițiile productive au urcat cu doar 0.1% an/an în T4, fiind cea mai slabă evoluție din T1 2010, potrivit unei analize macroeconomice a Bancii Transilvania.