Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Previziuni inflație: Prețurile internaționale ale materiilor prime se vor modera, însă inflația „alimentară” va rămâne ridicată în 2022. Băncile Centrale vor înăspri politicile monetare, însă acest lucru poate crea provocări pentru economiile emergente
Distribuie
Notification Afișați mai multe
Cele mai recente știri
FIA Imobiliar BT Property, tranzacție de 12 milioane de euro pentru investiții imobiliare. Dan Dascăl, BT Asset Management: Vedem în continuare un interes al investitorilor locali pentru sectorul imobiliar
Stiri de top
Sergiu Manea: BCR își reafirmă angajamentul față de dezvoltarea durabilă a pieței locale de capital. Banca lansează o nouă emisiune de obligațiuni senior nepreferențiale în valoare de 1 miliard de lei
Stiri de top
Raiffeisen Bank România și Facultatea de Matematică și Informatică a UBB lansează un hub de educație și inovație. Bogdan Popa: Studenții au posibilitatea să interacționeze cu specialiști din domeniul bancar, să dezvolte proiecte cu impact pentru viitor
Stiri de top
Cele 18 evenimente care au marcat banking-ul românesc din 2005 până în prezent
Top news Analize Stiri de top
Bloomberg: Banca Transilvania se află în discuții avansate pentru a prelua subsidiara OTP Bank din România. Pe de altă parte, grupul ungar este interesat de achiziții în alte țări din regiune
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Ne găsiți și pe
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Analize > Previziuni inflație: Prețurile internaționale ale materiilor prime se vor modera, însă inflația „alimentară” va rămâne ridicată în 2022. Băncile Centrale vor înăspri politicile monetare, însă acest lucru poate crea provocări pentru economiile emergente
Analize

Previziuni inflație: Prețurile internaționale ale materiilor prime se vor modera, însă inflația „alimentară” va rămâne ridicată în 2022. Băncile Centrale vor înăspri politicile monetare, însă acest lucru poate crea provocări pentru economiile emergente

Gabriela Dinu
Actualizat: 11/02/2022 13:18
Gabriela Dinu 2 ani în urmă
Distribuie
creștere a inflației s-a datorat în primul rând factorilor globali, cum ar fi creșterea prețurilor internaționale ale mărfurilor.
Distribuie
creștere a inflației s-a datorat în primul rând factorilor globali, cum ar fi creșterea prețurilor internaționale ale mărfurilor.

Începând cu 2021, inflația a crescut atât în economiile avansate, cât și în cele emergente, în unele țări atingând cele mai ridicate niveluri din ultimele decenii. Țările membre ale Băncii pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) nu fac excepție de la aceste tendințe globale. BSTDB a evaluat, în cadrul unei analize, cauzele inflației ridicate în cele 11 țări membre din zona Mării Negre, inclusiv România, și oferă previziuni pentru următoarea perioadă.

Contents
PreviziuniȘocurile ofertei și efectul de bazăInflația în sectorul serviciilor și presiunile salarialePresiunile cererii asupra inflațieiPerspective asupra inflației și riscuri

Potrivit raportului, principalele cauze ale presiunilor inflaționiste au fost determinte de creșterea la nivel internațional a prețurilor materiilor prime, alimentelor și, în special, energiei. Un al factor important al ratei crescute a inflației a fost fenomenul numit „efect de bază”, generat de prețurile scăzute din 2020. De asemenea, stimulentele fiscale și monetare aplicate de autorități au contribuit la inflație prin creșterea cererii de bunuri și servicii.

Previziuni

• Inflația din sectorul serviciilor este încă scăzută, în plus, nu există presiuni suplimentare generate de măririle salariale. Pe de altă parte, indicii prețurilor de consum (IPC) sunt în creștere la majoritatea categoriilor de mărfuri și servicii, ceea ce poate fi un semn pentru viitoare presiuni inflaționiste;
• Prețurile internaționale ale materiilor prime se vor modera, însă se preconizează că inflația, în special cea alimentară, va rămâne ridicată în 2022;
• Pentru a atenua riscul intensificării inflației sau „efectul de runda a doua”, băncile centrale din majoritatea țărilor din zona Mării Negre au început deja să înăsprească politicile monetare, însă acest lucru poate crea provocări pentru economiile emergente.

Șocurile ofertei și efectul de bază

Deși rata inflației și factorii determinanți au variat de la o țară la alta, trendul de creștere al inflației a fost o provocare generală pentru țările din regiunea Mării Negre.

Unul dintre motivele inflației ridicate din 2021 a fost nivelul scăzut al inflației în anul precedent, care se traduce printr-un efect de bază scăzut. În mod uzual, inflația se măsoară prin compararea nivelului actual al prețurilor cu nivelul prețurilor din anul precedent. Având în vedere creșterea moderată a prețurilor în 2020, chiar și o revenire la nivelurile inițiale în 2021 ar fi dat aritmetic o rată ridicată a inflației. Pe lângă acesta, un rol important în creșterea inflației l-au avut factorii legați de ofertă, derivanți din evoluțiile pieței mondiale a mărfurilor.

Anul 2021 a fost marcat de o creștere abruptă a prețurilor internaționale ale materiilor prime, în special la alimente și energie. Prețurile internaționale ale principalelor produse alimentare, cum ar fi grâul, zahărul, uleiurile și carnea, au crescut cu 35%-50%, alimentând astfel inflația la nivel mondial, inclusiv în țările membre ale BSTDB.

Creșterea bruscă a prețurilor la energie a fost un alt motor al inflației în regiune. Prețurile internaționale ale țițeiului au crescut cu peste 60% în 2021, iar cele ale gazelor naturale aproape s-a triplat. Aceste aspecte demonstrează faptul că o rată crescută a inflației este generată în principal de evoluția prețurilor internaționale, mai degrabă decât de presiunile interne.

Inflația în sectorul serviciilor și presiunile salariale

Un indicator important care poate evidenția un trend inflaționist este inflația în sectorul serviciilor, unde dinamica prețurilor depinde mai mult de interacțiunea dintre cerere și ofertă la nivel local, decât de factori globali. În majoritatea țărilor membre ale BSTDB, inflația serviciilor este mai scăzută decât inflația generală și se situează în jurul targetului băncilor centrale.
În general, o inflație ridicată și prelungită determină nevoia de salarii mai mari, ceea ce, la rândul său, duce la creșterea costurilor de producție și, în cele din urmă, creează presiuni suplimentare. Prin urmare, o modalitate de a înțelege dacă mărirea inflației este rezultatul unor presiuni de lungă durată este de a analiza ritmul de creștere al salariilor și de a-l compara cu nivelul actual al inflației.

În majoritatea țărilor, datele din sectorul serviciilor și al salariilor nu oferă dovada unor presiunilor inflaționiste, în schimb se observă o creștere a indicilor prețurilor de consum (IPC). În 2021, indicele de difuzie, care măsoară ponderea categoriilor IPC și creșterile de prețuri, se situa la unul dintre cele mai ridicate niveluri din ultimii cinci ani. Acest lucru poate fi un semn pentru viitoare tendințe de inflație.

Presiunile cererii asupra inflației

Majoritatea țărilor din regiunea Mării Negre au răspuns la criza economică indusă de pandemie prin măsuri fiscale și monetare stimulative în 2020 și 2021. Cheltuielile publice mai ridicate au împiedicat o prăbușire a cererii în prima etapă a pandemiei și au condus la o revenire economică bazată pe cerere, iar acest lucru a creat presiuni suplimentare asupra prețurilor. Însă țările s-au angajat să reducă deficitele fiscale la niveluri sustenabile, ceea ce înseamnă că, în anii următori, presiunile exercitate de cerere asupra inflației, care decurg din politica fiscală, se vor reduce.

Totodată, relaxarea politicii monetare a condus la scăderea ratelor reale ale dobânzilor la credite și a încurajat cererea de noi împrumuturi, astfel creând presiuni suplimentare asupra prețurilor.

Perspective asupra inflației și riscuri

Pe baza acestei analize, se poate concluziona faptul că recenta creștere a inflației s-a datorat în primul rând factorilor globali, cum ar fi creșterea prețurilor internaționale ale mărfurilor. De exemplu, indicele global al prețurilor la alimente calculat de FMI a crescut cu 27% în 2021. Prețurile energiei și ale metalelor au urcat, de asemenea, contribuind astfel la inflație atât prin creșterea prețurilor la combustibili, cât și prin creșterea costurilor de producție.

Potrivit raportului World Economic Outlook al FMI (ianuarie 2022), sunt preconizate scăderi ale costurilor pentru mâncare și energie în anii următori. Cu toate acestea, deoarece creșterea prețurilor pentru alimente la nivel mondial nu s-a reflectat în totalitate în prețurile locale, ne putem aștepta la o inflație alimentară ridicată în țările din regiune în cursul anului 2022.
Perspectivele privind inflația și riscurile unui efect de runda a doua depind, în mare măsură, de cât de mult reușesc autoritățile monetare din țările din regiunea Mării Negre să diminueze așteptările inflaționiste și să reducă presiunile de depreciere a monedei. Majoritatea băncilor centrale din regiune au început deja să înăsprească politicile monetare, iar acestea vor rămâne restrictive pe parcursul anului 2022 și atât timp cât este necesar pentru ca așteptările privind inflația să fie limitate.

You Might Also Like

Cele 18 evenimente care au marcat banking-ul românesc din 2005 până în prezent

La 100 de ani de la înființare, BRD a fost desemnată ’’Banca anului în România”, potrivit The Banker

Imperiul băncilor s-a diminuat văzând cu ochii. Cum arată topul băncilor după prezența teritorială și ce instituții de credit au închis cele mai multe agenții

Inflaţia în zona euro, la cel mai redus nivel din ultimii peste doi ani

Patria Bank a lansat cea de-a doua ediție a webinarilor gratuite de educație financiară. Burak Yildiran: Cred cu tărie că antreprenorii sunt arhitecții progresului

TAGGED: buget, fiscal, BSTDB, criza economica, banci, energie, dobanzi, deficite, economie, gaz, preturi, alimente, inflatie, preturi marfuri, politica monetara
Gabriela Dinu 10/02/2022
Distribuie articolul
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
De Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Articolul precedent BCR si CSALB acoperă plata ratelor timp de 3 luni celor 22 de familii afectate de incendiul blocului din Constanța. Dana Dima: Împreună putem să sprijinim oamenii și comunitățile, mai ales în momentele dificile
Articolul următor BNR prognozează o inflaţie de 11,2% la finalul trimestrului II din 2022
- Publicitate -
Ad image
- Publicitate -
Ad image
- Publicitate -
Ad image
- Publicitate -
Ad image

Alte articole

Cele 18 evenimente care au marcat banking-ul românesc din 2005 până în prezent

16 ore în urmă

La 100 de ani de la înființare, BRD a fost desemnată ’’Banca anului în România”, potrivit The Banker

o săptămână în urmă

Imperiul băncilor s-a diminuat văzând cu ochii. Cum arată topul băncilor după prezența teritorială și ce instituții de credit au închis cele mai multe agenții

o săptămână în urmă

Inflaţia în zona euro, la cel mai redus nivel din ultimii peste doi ani

2 săptămâni în urmă

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?