Banca Transilvania a raportat la finalul primelor noua luni din 2015 active in valoarea de aproape 40 miliarde de lei, in crestere cu 10,6% fata de nivelul inregistrat la finalul anului trecut, rezultate care o propulsau la o distanta de numai 5 miliarde de lei fata de BRD, care in decembrie 2014 avea active de 45,2 miliarde de lei.
Cum alaturi de cresterea organica, Banca Transilvania va beneficia in acest an si de un aport considerabil adus de preluarea Volksbank, care avea la finalul lui 2014 active de 12,9 miliarde de lei, este mai mult decat previzibila inversarea de locuri cu BRD.
Ocuparea locului al doilea in sistemul bancar romanesc pare numai o formalitate pentru Banca Transilvania, care incepe sa se gandeasca deja la competitia directa cu liderul BCR.
Pentru ca lupta sa fie facila, Banca Transilvania stie ca are nevoie de o noua achizitie, proiect la care oficialii institutiei de credit se gandesc deja. Mai ales dupa succesul inregistrat de procesul de integrare a Volksbank, care va fi definitivat in cateva ore.
Despre toate aceste subiecte care tin agenda zilei, acum cand romanii se pregatesc de focul de artificii din noaptea de Revelion, am discutat cu Omer Tetik, director general Banca Transilvania. Bancherul a oferit publicatiei online www.bankingnews.ro un interviu, pe care il redam integral in cele ce urmeaza.
– Cum s-a derulat activitatea de integrare a Volksbank in portofoliul Bancii Transilvania si care sunt rezultatele inregistrate in urma acestui proces (nr. clienti, agentii, credite, depozite, carduri etc.)?
– Integrarea Volksbank Romania in structura BT este pe ultima suta de metri si se va incheia in aceasta saptamana, in 31 decembrie. Am inceput acest proces in luna aprilie a acestui an si, beneficiind si de raspunsul prompt din partea autoritatilor statului, am reusit sa pregatim integrarea celor doua banci intr-un timp record. Principalul nostru obiectiv la acest moment este sa oferim o experienta cat mai buna clientilor Volksbank care ni se alatura acum. Rezultatele fuziunii sunt pozitive, le vom face publice saptamana viitoare, in 4 ianuarie.
– Care sunt aspectele pozitive generate de procesul de integrare a Volksbank?
– Armonizarea punctelor forte ale celor doua banci va avea ca efect, in urma fuziunii, eficientizarea activitatii, retea mai mare de sedii pentru clienti si produse noi. Un alt aspect pozitiv este consolidarea pozitiei BT pe piata bancara, consolidare care se va traduce inclusiv in servicii mai bune si mai ieftine pentru clientii BT.
– Cu ce lectii ramane Banca Transilvania dupa preluarea Volksbank?
– Volksbank este o premiera pentru noi, ca achizitie, integrare si fuziune. Ultimele opt luni au fost foarte intense, atat pentru echipa implicata in integrare, cat si pentru BT, timp in care am dezvoltat sinergiile dintre cele doua echipe. Desigur ca lucrurile nu au fost perfecte si am avut si am facut unele greseli, insa acred ca am reusit sa ne repliem repede si clientii nu au fost afectati, avand parte de o experienta buna cu BT si de o trecere lina la noua banca.
– Este posibila o repetare a scenariului cu achizitia unei alte banci ce opereaza pe piata romaneasca?
– Da, e posibil. Noi analizam si alte oportunitati de achizitii fie privind cumpararea unei alte banci, fie a unor portofolii. Trecand prin experienta achizitionarii si intergrarii Volksbank Romania, am siguranta ca avem echipa pregatita pentru un nou plan in acest sens, daca sau cand acesta va avea loc. In piata exista oportunitati si discutii cu un bun potential – suntem deschisi, insa suntem si selectivi pentru a alege optiunile cu care avem cea mai buna complementaritate.
– Unde se situeaza Banca Transilvania in urma preluarii Volksbank si ce cota de piata din punctul de vedere al activelor are BT in acest moment?
– Cel mai important este sa fim o banca buna pentru clienti, pentru actionari si pentru angajati. Pe de alta parte, avem acum o pozitie mai buna in ce priveste creditele garantate, dar si in Bucuresti, unde potentialul nostru de crestere este cel mai mare.
– Ramane un deziderat ocuparea locului al doilea pe piata bancara romaneasca?
– Ne continuam planul de a ne consolida pozitia pe piata. Banca noastra este bine capitalizata, are lichiditate mare, o cota de piata in crestere de la an la an, dar si rezultate bune si sustinerea actionarilor. Prin urmare, avem tot ce trebuie pentru a face un alt pas in acest sens.
– Cu cat a crescut organic Banca Transilvania in 2015 pe active, excluzand activele preluate de la Volksbank?
– Din rezultatele raportate pe primele noua luni ale acestui an reiese ca a fost o perioada pozitiva inclusiv din punctul de vedere al activelor BT. Acestea au crescut cu 10,6% fata de finalul anului trecut, fiind de aproape 40.000 milioane lei. Am crescut bine, peste media pietei, desi echipa BT a trecut printr-o integrare foarte solicitanta, mai ales ca ne-am dorit sa rezolvam, cu prioritate, problemele creditelor in franci elvetieni.