In perioada de accelerare a creditarii persoanelor fizice in Romania au existat recomandari din partea oficialilor bancari responsabili cu supravegherea pietei de a evita imprumuturile in monede exotice (printre care si francul elvetian). In mod particular, a fost semnalat faptul ca francul elvetian este o moneda de refugiu, in care investitorii fac plasamente in perioade tulburi si, astfel, il intaresc.
Chiar daca dobanzile erau mai mici, recomandarile de evitarea a riscurilor asociate creditelor in franci elvetieni au fost repetate, din cauza riscurilor valutare foarte ridicate. Desi principiul liberei circulatii a banilor in UE nu permite interzicerea creditarii intr-o anumita moneda, este ilustrativ faptul ca cele mai mari banci din sistem nu au fost dispuse la vremea respectiva sa acorde credite in franci elvetieni. In mod particular, presedintele BCR, cea mai mare banca din Romania, a facut o afirmatie explicita: “Creditarea in franci elvetieni este o activitate iresponsabila in Romania”.
Ulterior in toamna lui 2012, Banca Comerciala Romana a fost prima banca care a luat si decizia de a acorda credite exclusiv in lei clientilor cu venituri in lei si a nu mai acorda credite in valuta decat clientilor care obtin venituri in valuta. Creditarea in lei a venit cu avantajele legate de eliminarea riscului valutar, de grade de indatorare mai mari, dar si de diferente legate de nivelul avansului: 15% la lei fata de 25% la valuta.
Actualmente recomandarea specialistilor BCR pentru clienti este sa fie atenti la costul total al creditului si sa ia in considerare ofertele de credit cu dobanda fixa, pentru ca asa vor fi protejati pe perioade lungi de timp impotriva riscului de crestere a dobanzii.
In acest moment, creditarea isi revine treptat, iar 80% dintre clientii noi acceseaza ofertele de credite imobiliare cu dobanda fixa (5 ani ori 10 ani), in special datorita avantajelor legate de siguranta si calendarul previzibil de plata a ratelor. Se pare ca, treptat, clientii si bancile invata lectia prudentei.
Material realizat de
Ioana Mihai
Sef departament Managementul Creditelor Garantate BCR