Efectele deciziei de astăzi a Bancii Centrale vor fi reduse, chiar minime, a declarat Ionut Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank, în direct la Digi 24. Economistul consideră că în prezent managementul lichidității mari din piață este cel mai important instrument pentru BNR. Totodată, analistul anticipează că din vară, începând cu T3, așa cum arată și analiza BNR, inflația va reintra sub 10%, ceea ar înseamna și o ușurare și pentru dobânzile clientilor afectați de creșterea Robor și IRCC.
Ionut Dumitru: Eu cred că în acest moment managementul lichidității din piața monetară este cel mai important instrument folosit BNR
„Efectele deciziei de astăzi a Bancii Centrale vor fi reduse, chiar minime aș spune eu. În contextul în care ce contează mai mult în momentul de față este situația de lichiditate din piața monetară. Acesta s-a îmbunătățit foarte mult pe finalul anului trecut (în lunile noimebrie si decembrie) în condițiile in care Ministrul Finanțelor a injectat foarte muți bani în piața monetară din cauza deficitului bugetar foarte mare.
Reamintim că în luna decembrie, sistemul bancar a înregistrat un surplus de lichiditate faţă de BNR de 10,9 miliarde lei, dublu față de luna precedentă când se înregistrase un surplus de 5,5 miliarde lei.
Cum vor evolua dobânzile în 2023
Economistul a reamintit că în timp ce debitorii legați la Robor au văzut deja scăderi ale dobanzilor și vor fi marginal afectați de deciza de astăzi, cei legați la IRCC vor mai avea creșteri de rate.
„Dobânzile, dacă ne uitam la ROBOR, au avut o tendință de scădere în ultima perioadă: de la peste 8% suntem undeva la 7,5% în momentul de față. Probabil că dobânzile și-au atins maximele. Pe măsura ce inflația va incepe o traiectorie de scădere si dobanzile vor urma să scadă, mai intai plafonare și apoi scădere”, consideră Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank.
Cum ii afectează decizia BNR pe românii cu rate la bancă
„Depinde de fiecare caz în parte. Sunt persoane care au credite cu rată fixă și care nu sunt afectați. Sunt persoane care au împrumuturi cu rată variabilă și în funcție de indexarea pe care o au, Robor sau IRCC, au văzut deja creșterile, sau in cazul IRCC încă vor urma să vadă o creștere ușoară pentru că știm că el se reflectă cu câteva luni de întârziere” explica oficialul Raiffeisen Bank.
Și totul depinde de traiectoria inflației, punctează Ionuț Dumitru.
„Așa cum arată lucrurile de față avem motive să credem că inflația va urma o traiectorie descendentă, așa cum spune și BNR. Incepând cu T3 ne așteptăm să reintre sub 10%, ceea ar inseamnă și o ușurare și pentru dobânzi. Ne așteptăm ca maximul dobânzilor să fie atins deja și daca nu apar surprize pe inflație să vedem o traiectorie descendentă și pe inflație și pe dobânzi.
Raiffeisen Bank anticipează o inflație de 7-8%, în final de an
În 2023 prețurile vom continua să crească, dar într-un ritm mai încetinit. Noi ne așteptăm la o inflație de 7 și ceva, la finalul acestui an. Față de inflația din 2022, de peste 16%, este o scădere semnificativă, dar tot inflație este. Dar se va mai echilibra situația în sensul in care dobanzile nu vor mai fi atat de real negative (n. r. un deponent din 2023 va pierde mai putini din bani din cauza inflatiei)”, mai susține economistul Ionuț Dumitru.