Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Forumul Economic Mondial: Criza costului vieții domină riscurile globale în următorii doi ani. O calibrare greșită între politicile monetare și cele fiscale va crește probabilitatea şocurilor de lichiditate
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Analize > Forumul Economic Mondial: Criza costului vieții domină riscurile globale în următorii doi ani. O calibrare greșită între politicile monetare și cele fiscale va crește probabilitatea şocurilor de lichiditate
Analize

Forumul Economic Mondial: Criza costului vieții domină riscurile globale în următorii doi ani. O calibrare greșită între politicile monetare și cele fiscale va crește probabilitatea şocurilor de lichiditate

Gabriela Dinu
Last updated: 12/01/2023 12:03
Gabriela Dinu 2 ani ago
Share
Forumul Economic Mondial a publicat harta riscurilor globale
SHARE

Creșterea costului vieții a fost etichetată drept cea mai presantă îngrijorare în următorii doi ani, urmată de dezastrele naturale și „confruntarea geoeconomică” – sau război, potrivit Raportului privind riscurile globale pe 2023 al Forumului Economic Mondial.

Lista riscurilor pe termen scurt s-a schimbat față de ultimul raport, emis în ianuarie 2022, în urma invadării Ucrainei de către Rusia și a impactului pe care acesta l-a avut asupra prețurilor la energie și alimente.

Pe un orizont de zece ani, amenințările de mediu domină primele patru poziții, în frunte cu „Eșecul de a atenua schimbările climatice”.

Criza costului vieţii, o consecinţă a inflaţiei agravată de războiul din Ucraina şi redeschiderea economiei după pandemia de Covid, este cel mai mare risc mondial pentru următorii doi ani, arată un sondaj publicat miercuri de Forumul Economic Mondial.

„Conflictele şi tensiunile geo-economice au declanşat o serie de riscuri planetare profund interconectate”, se arată în studiul „Global Risks Report”, publicat de Forumul Economic Mondial pe baza unui sondaj efectuat în rândul a 1.200 de experţi şi decidenţi din întreaga lume.

Aceste riscuri includ „presiuni asupra aprovizionării cu energie şi alimente, care ar putea persista în următorii doi ani şi creşteri puternice ale costului vieţii şi serviciului datoriei”, adaugă autorii studiului.

Experții sunt, îngrijorați și de amenințarea tot mai mare a criminalității cibernetice, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

„Peisajul riscurilor pe termen scurt este dominat de energie, hrană, datorii și dezastre”, a declarat directorul general al WEF, Saadia Zahidi, în cel de-al 18-lea Raport global privind riscurile. „În acest amestec deja toxic de riscuri globale cunoscute și în creștere, un nou eveniment șoc, de la un nou conflict militar la un nou virus, ar putea deveni de necontrolat”.

De asemenea, creşterea cheltuielilor cu apărarea ar putea reduce sprijinul pentru gospodăriile vulnerabile, lăsând unele ţări „într-o situaţie de criză permanentă” şi ar amâna acţiunile urgente pentru contractarea schimbărilor climatice şi pierderii biodiversităţii.

 

Într-un peisaj global dominat de riscuri, WEF introduce trei intervale de timp pentru înțelegerea riscurilor globale:
1) crizele actuale (riscuri globale care se desfășoară deja),
2) riscuril severe în următorii  doi ani,
3) riscuri care probabil să fie cele mai severe în 10 ani.

TOP 5 riscuri în 2023

Sondajul global de percepție a riscurilor 2022-2023 (GRPS) „Criza aprovizionării cu energie”; „Criza costul de trai”; „Inflația în creștere”; „Criza aprovizionării cu alimente” și „Atacurile cibernetice asupra infrastructurii critice” sunt primele 5 riscuri de top pentru 2023 cu cel mai mari impact potențial la scară globală (Figura 1.1).

Câteva din concluziile cheie ale raportului

Cum spuneam, următorul deceniu va fi caracterizat de crizele de mediu și societale, determinate de tendințele geopolitice și cele economice.

Pe măsură ce se încheie o eră economică, următoarea va aduce mai multe riscuri de stagnare, divergență si suferință, este una dintre concluzii.

Efectele economice ale COVID-19 și războiul în Ucraina au dus la o inflație vertiginoasă, o alertă de normalizarea rapidă a politicilor monetare, a început o eră cu creșteri reduse în economie și investiții tot mai mici. Guvernele și băncile centrale s-ar putea confrunta cu  presiuni inflaționiste persistente în următorii doi ani, din cauza riscului potențial de prelungire a războiului din Ucraina care vor favoriza continuarea blocajelelor și stimulează decuplarea de la lanțul de aprovizionare.

Riscurile pentru mediul economic sunt mari, arată analiza. O calibrare greșită între politicile monetare și cele fiscale va crește probabilitatea şocurilor de lichiditate, semnalând o recesiune economică prelungită și o criză a datoriilor la nivel global. Inflația determinată de oferta scăzută ar putea duce la stagflație, iar consecințele socio-economice ar putea fi severe, se precizează in raport.

Totodată, raportul WEF arată că fragmentarea economică globală, tensiunile geopolitice și restructurarea ar putea contribui la criza generalizată a datoriilor în următorii 10 ani.

Chiar dacă unele economii beneficiază de o situație economică mai blândă, sfârşitul erei ratelor scăzute ale dobânzilor va aduce ramificații semnificative pentru guverne, companii și persoane fizice. Efectele secundare vor fi resimțite acut de către cele mai vulnerabile părți ale societății și cele mai fragile state, contribuind la creșterea sărăciei, foametei, violentelor, protestelor, instabilitate politică și chiar prăbușirea unor state.

Analiza punctează că va rezulta o nouă epoca economică plină de divergențe între ţările bogate şi cele sărace şi unde apare primul regres în dezvoltarea umană, după decenii de prosperitate si evoluție.

Crizele alimentare, cele de combustibili și costurile mari ale vietii vor exacerba vulnerabilitățile societății în timp ce scaderea  investiţiilor în dezvoltarea umană erodează viitorul, arată analiza.

Guvernele vor continua să se confrunte cu o situație periculoasă și vor trebui să obțină un echilibru între protejarea cetăţenilor aflați în criza costului vieţii fără a include inflația – datoria privind costurile de întreținere pe măsură ce veniturile scad și mai ales tranziția urgentă la noi sisteme energetice. La toate acestea se adaugă mediu geopolitic instabil.

Presiunile economice vor eroda câștigurile realizate de gospodăriile cu venituri medii, stimulând nemulțumirea, polarizare politică și vor solicita o intensificare a protecției sociale în țări din întreaga lume.

Mai mult, războiul economic devine normă, cu ciocniri tot mai dese între puterile globale și alte state, în următorii doi ani. Politicile economice vor fi folosite defensiv, pentru a construi autosuficiență și suveranitate față de puterile rivale.

AICI poți analiza raportul complet

You Might Also Like

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

Inflația stagnează, dobânda cheie poate rămâne neschimbată, dar incertitudinile cresc. Erste revizuiește în sus prognoza pentru inflație, iar ING nu exclude ca relaxarea monetară să fie amânată până în 2026

Raiffeisen Bank lansează depozite la termen cu dobânzi peste medie și Smart Hour la curs BNR. Mihail Ion: Ne dorim să sprijinim clienții în menținerea unor obiceiuri financiare sănătoase

UniCredit Bank România a raportat în T1 2025 un profit net de 91 mil. euro, cu venituri în creștere cu 39% și o activitate comercială accelerată

Economia României, în fața furtunii! Cu haos politic, curs euro și dobânzi în creștere, inflația bate la ușă. Ce urmează?

TAGGED: recesiune, riscuri globale 2023, țări, COVID, state, dobanzi, Ucraina, economie, razboi, companii, riscuri globale, riscuri, costul vietii, criza, criza datoriilor, inflatie, regres
Gabriela Dinu 11/01/2023
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article Ionuț Dumitru, Raiffeisen Bank, despre decizia BNR de astăzi: Efectele vor fi reduse, chiar minime. Ne așteptăm ca maximul dobânzilor să fie atins deja. Dacă nu apar surprize pe inflație, o să vedem o traiectorie descendentă și pe inflație și pe dobânzi
Next Article Raiffeisen Bank anunță schimbări în echipa managerială a Raiffeisen Asset Management (RAM) și a diviziei de private banking, Friedrich Wilhem Raiffeisen (FWR), prin numirea lui Adrian Negru și Alexandru Cristescu la conducerea celor două entități

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

24 de ore ago

Inflația stagnează, dobânda cheie poate rămâne neschimbată, dar incertitudinile cresc. Erste revizuiește în sus prognoza pentru inflație, iar ING nu exclude ca relaxarea monetară să fie amânată până în 2026

3 zile ago

Raiffeisen Bank lansează depozite la termen cu dobânzi peste medie și Smart Hour la curs BNR. Mihail Ion: Ne dorim să sprijinim clienții în menținerea unor obiceiuri financiare sănătoase

4 zile ago

UniCredit Bank România a raportat în T1 2025 un profit net de 91 mil. euro, cu venituri în creștere cu 39% și o activitate comercială accelerată

5 zile ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?