Responsabilitatea bancherilor este să dea clienților produsele necesare, protejându-i totodată, a spus astăzi Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în cadrul evenimentului Summer Banking Academy, organizat zilele acestea la Institutul Bancar Român.
Isărescu a reiterat mesajul către bancheri, de a reporni creditarea. „Educația financiară trebuie să înceapă cu bancherii. Populația nici nu trebuie să înțeleagă. Clienții trebuie protejați, să le dați produsele necesare, să nu intre în panică etc. Aveți responsabilități mari, nu mai împingeți spre BNR aceste responsabilități. Sunt câteva miliarde de euro în piață pe care nu îi sterilizăm, ca să dați credite. Pe bancheri îi preocupă drobul de sare, respectiv când crește dobânda. Trebuie comunicat riscul, fără să sperie. Se întreabă ce se va întâmpla dacă va crește dodânda. Dar a noastră este 1,75%, a cehilor e 0. Dobânda va crește când va crește inflația, după ce vor crește salariile.”
Guvernatorul a mai atras atenția că dezbaterile sunt extrem de importante pentru economie.
„Știința economică spre deosebire de chimie, fizică, are două particularități. Prima e că nu are laboratoare, iar pe de altă parte economia adevărată este grea. O simulare de tip laborator poate fi de exemplu o dezbatere. Toate băncile centrale organizează seminarii, deoarece dezbaterile sunt un laborator foarte important – la fel procedează băncile comerciale. Profesorul Murgescu, care m-a îndrumat la Institutul de Economie Mondială era un as al dezbaterilor. Pe de altă parte, o dezbatere care nu este bine condusă creează mai multă confuzie”, a spus Isărescu.
„Prin dezbatere se poate verifica și oportunitatea ideilor guvernamentale. Trebuie încurajată dezbaterea cu privire la impozitul pe cifra de afaceri. S-a spus că a plecat ideea de la Banca Națională. De unde vreți să se afle adevărul, dacă nu din dezbatere? Impozitul pe cifra de afaceri este unul dintre cele mai vechi, în SUA se numește sales tax”, a mai comentat guvernatorul.
Regimul cursului valutar este de flotație controlată
O altă temă prezentă în spațiul public este aceea că BNR stabilește cursul de schimb, când de fapt Banca Națională nu face decât să calculeze cursul mediu în funcție de cotațiile afișate de principalele bănci comerciale.
„Nu la Banca Națională se cotează moneda, sunt între 3.000 și 10.000 de tranzacții zilnic. Dar apar știri în ziare că Banca Națională lasă leul să se deprecieze și nu are grijă de cei cu credite în valută. Banca Națională face managed floating. Mulți au spus că nu e nevoie de piață valutară, Dinu Patriciu de exemplu a spus că avem nevoie de currency board, și să stabilim cotația față de dolar euro etc. Nu vă va fi ușor să dați credite dacă lumea nu înțelege. Ați făcut broșurele, dar nu este suficient. Mesajul trebuie să ajungă dincolo de sticlă, la nivelul populației”, a spus Isărescu.
„Cum ieșim din ideea că cursul trebuie să fie fix, când pe piața internațională eur/usd se mișcă cu câteva procente la câteva zile? Apare întrebarea de ce nu are BNR grijă de cei cu credite în valută. Pai cursul are legătură doar de cei cu credite în valută? Trebuie cultivat dialogul, ca lumea să înțeleagă aceste lucruri. Promovați dialogul, dezbaterile constructive, nu vă mai dați deoparte pentru că pe locul acesta lăsat liber vin alții”, a mai comentat guvernatorul.