După avertizările venite de la BCE, Italia își schimbă poziția față de impozitul excepțional asupra băncilor și introduce o clauză care oferă băncilor o alternativă la plata taxei.
Prim-ministrul Giorgia Meloni, care declara că și-a asumat întreaga responsabilitate pentru acest impozit, a exclus anularea măsurii, dar este deschisă să facă schimbări. Modificarea va permite băncilor italiene să folosească profitul din creșterea marjelor lor nete de dobândă pentru a-și consolida rezervele, în loc să plătescă un impozit, potrivit unui proiect dezvăluit de de Financial Times.
Prin această taxă guvernul italian spera să strângă aproximativ 3 miliarde de euro. Potrivt FT, noile prevederi vor fi aprobate de parlament săptămâna aceasta.
Schimbarea vine la mai puțin de două săptămâni după ce BCE a cerut Romei să reevalueze taxa excepțională și a avertizat că sectorul bancar din Italia riscă să devină mai vulnerabil în fața unei recesiuni.
Reamintim că în luna august, Italia a produs un adevărat şoc prin votarea unei taxe excepţionale de 40% impusă profitului bancar. Investitorii s-au speriat, iar acţiunile băncilor s-au prăbuşit.
Guvernul impunea o impozitare unică de 40% pe profiturile obţinute de bănci prin creşterea ratelor dobânzilor, după ce reproşase creditorilor că nu au recompensat depozitele.