Sistemul bancar are nevoie de stabilirea unei strategii în privința digitalizării, și de abia după ce se face un studiu privind acest domeniu trebuie luate deciziile, a spus Ștefan Tarța, director adjunct resurse umane în cadrul Băncii Naționale a României, în cadrul seminarului „Digitalizarea în banking e deja aici”, organizat de Consiliul Patronatelor Bancare din România și Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci.
„ Deciziile să fie luate de abia după studiu. Este nevoie de dezvoltarea competențelor digitale, nu doar la populație, la angajații băncilor, dar și la nivelul conducerii băncilor și tuturor instituțiilor. Dacă conducerea nu cunoaște exact fenomenul nu poate lua decizii”, a mai spus reprezentantul BNR.
Acesta este de părere că lipsa de pregătire aoamenilor din mediul rural este o barieră în calea digitalizării: „În jumătate din țară nu putem vorbi de un acces la digitalizare. Masele pe care băncile le au target nu au instrumental ca să folosească acest conținut. Dimpotrivă, codificarea informației va fi o dublă criptare pentru aceste categorii de persoane. Dar vestea bună este că stăm atât de rău, ca țară, încât nu o putem lua decât în sus”.
Potrivit acestuia, problema orientării profesionale ar trebui să fie ridicată încă din primii ani de viață. „Încă decând sunt mici copiii, trebuie să avem acces la studii privind orientarea profesională, să ne putem întrebarea spre ce se îndreaptă piața muncii”.
Radu Crăciun: Digitalizarea va conduce la pierderea a 7 milioane de joburi
„Revoluția digitală va duce la înlocuirea completă a unor categorii profesionale. Putem să ne imaginăm filiale bancare care să funcționeze cu foarte puțini oameni sau, dacă nu sunt operațiuni complicate, chiar fără oameni. Un studiu prezentat la World Economics Forum arată că până în 2020 se vor pierde 7 milioane de locuri de muncă și se vor câștiga 2 milioane de locuri de muncă”, a spus la rândul său Radu Crăciun, director general BCR Pensii, prezent de asemenea la eveniment.
„Medicina, domeniul juridic, ingineria si tranzacțiile financiare, sunt domenii în care joburile vor fi înlocuite de digitalizare. Nu vorbim de forță de muncă slab calificată înlocuită de mașini, ci de oameni cu calificare medie și medie înaltă. Recalificarea și disponibilitatea pentru recalificare trebuie să fie mare”, a mai spus Crăciun.
În opinia acestuia, impactul digitalizării nu va fi uniform, „iar cel mai mare grad de înlocuire va avea loc în țările emergente. Un studiu recent estima că 70% din joburile din China pot fi digitalizate. Activitățile unde se folosește forță de muncă ieftină și slab pregătită vor fi cel mai ușor de înlocuit. Țările câștigătoare vor fi cele care vor avea capital financiar și uman. România nu are capital financiar, deci trebuie să facă mai multe în privința capitalului uman”.
Kubinschi, Raiffeisen: Contractele de muncă pe perioadă nedeterminată vor crește cu 30%
Trendul pe piața muncii, inclusiv în mediul bancar, este trecerea spre contracte de muncă cu perioadă nedeterminată. În doar câțiva ani, numărul acestora ar urma să crească cu 30%, a spus Irina Kubinschi, director de resurse umane din cadrul Raiffeisen Bank.
Potrivit acesteia, „va avea loc și la noi o trecere dinspre programe de muncă bazate pe contracte cu normă determinată spre contracte cu normă nedeterminată. Un studiu realizat recent arăta că, în următorii ani, numărul de angajați cu contract de muncă determinată va scădea cu 17%, în schimb vor crește contractele de muncă parțială cu peste 30%. Dar locurile de muncă nou create vor fi mai bine remunerate. Digitalizarea va conduce la înlocuirea slujbelor de rutină cu slujbe unde nivelul profesional e mai ridicat”.