Planul de salvare international de care Cipru va avea parte insemana inchiderea Laiki bank si restructurarea Bank of Cyprus. Deponentii bancii Laiki cu depozite de pana la 100.000 de euro, nu vor suferi pierderi, dar clientii mari vor contribui la recapitalizarea bancii, care urmeaza sa fie restructurate – Bank of Cyprus.
Laiki Bank, dizolvata – prima transa din banii promisi, in luna mai!
In schimbul pachetului de asistenta financiara, Ciprul trebuie sa-si reduca sectorul bancar si deficitul bugetar, sa implementeze reforme structurale si sa privatizeze active de stat. Planul prevede inchiderea Popular Bank of Cyprus – Laiki Bank, iar depozitele sale mai mici de 100.000 euro vor fi transferate la Bank of Cyprus pentru crearea unei ‘good bank’, cu active viabile. Depozitele de peste 100.000 euro de la ambele banci, care nu sunt garantate de legislatia UE, vor fi inghetate şi folosite pentru rezolvarea problemelor legate de datoria Popular Bank of Cyprus si recapitalizarea Bank of Cyprus printr-o conversie a depozitelor in actiuni.
Laiki Bank va fi inchisa, iar mii de angajati vor fi concediati.
Cum s-a ajuns aici
Bancile cipriote au fost inchise si conturile bancare blocate saptamana trecuta. Restrictionarea fluxului de capital ar presupune limitarea retragerilor de la bancomate la 400 de euro pe zi, in general, si la 260 de euro in cazul bancii Laiki, a doua ca marime din tara, noteaza Handelsblatt. Dar ieri la unele bancomate ale Laiki retragerile au fost deja limitate la 100 de euro pe zi. De asemenea, transferurile electronice nu vor mai putea fi realizate fara autorizarea bancii centrale.
Criza bancara = criza alimentara. Cipriotii nu mai au bani sa se aprovizioneze, la fel si magazinele.
Ciprul este tara care s-a bazat pe taxe reduse si atragere de fonduri din strainatate in depozitele bancilor autohtone. Tara cazino’, asa cum au numit-o unii membri din Eurogrup.
Bancile cipriote „trebuie micsorate si reconstruite pe un model de afaceri sanatos si sustenabil“, a afirmat Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogroup – reuniunea ministrilor de finante din zona euro.