Partidele au convenit sa voteze in final o lege privind conversia creditelor fara plafon sau alte criterii. Deputatii au retrimis proiectul conversiei la Comisiile reunite de Buget / Juridica. A fost eliminat pragul de 250.000 de franci elvetieni din lege. Parlamentarii au pe masa o noua lege a conversiei, fata de saptamana trecuta, cand legea avea plafon si grad de indatorare. Deputatii din Comisii au eliminat, ieri si azi, mai multe prevederi.
La comisii, legea conversiei a fost modificata. Din nou! O singura certitudine: conversia din CHF in lei, la curs istoric. Iata noile prevederi
Prima modificare adusa legii este plafonul de 250.000 de franci elvetieni care a fost eliminat.
„Ma bucur ca intr-un final dl Dragnea a realizat ca solutia corecta e cea pe care am sustinut-o intotdeauna, fara grad de indatorare si fara plafon!” a anuntat deputatul Daniel Zamfir.
O alta modificare: deputatii au eliminat o sintagma din lege, cea care prevedea: „Conversia se realizeaza prin act aditional la contractul de credit sau, in lipsa, prin Hotarare judecatoreasca, la cursul de schimb la data incheierii contractului”.
In noua forma, s-a eliminat expresia „sau, in lipsa, prin Hotarare judecatorească” pentru a nu da posibiliatatea bancilor sa refuze conversia creditelor.
O alta schimbare – costurile. Deputatul PSD Ana Birchall a propus si ea cateva amendamente, legea preve ca dobanda, comisioanele (costurile conversiei) vor fi negociate intre cele doua parti, „cu respectarea principiului bunei credinte”.
Votul final pe acest proiect de lege va fi dat astazi, 18 octombrie, in Camera Deputatilor, dupa ora 12.30.
Legea stipuleaza ca prevederile actuale se vor putea aplica si debitorilor care au optat deja pentru conversie, este vorba de propunerea bancii.
Daca Presedintele Klaus Iohannis va promulga legea, bancile vor avea la dispozitie 60 de zile sa o implementeze.