Votul final pe Legea insolventei persoanelor fizice a fost dat astazi in Camera Deputatilor. Au fost 309 voturi pentru, niciunul impotriva si trei abtineri. Legea falimentului personal da un ragaz de cinci ani celor care nu isi mai pot plati datoriile si in acelasi timp ii fereste de executarea silita.
„Orice debitor de buna-credinta care are un necaz financiar, independent de vointa sa, din momentul in care isi deschide procedura insolventei persoanelor fizice nu mai sta cu grija ca va fi executat silit sau ca ramane pe drumuri. Deci executarea silita este reglementata ca o exceptie, si nu este regula, asa cum se intampla in momentul de fata’, a declarat deputata PSD Ana Brichall.
Clientul care decise sa ceara insolventa va intra sub atenta supraveghe a unui administrator judiciar care va analiza toate cheltuielile personale ale datornicului insolvent, inclusiv facturile la utilitati.
„Practic, debitorul poate sa propuna un plan de rambursare care se poate intinde pana la cinci ani de zile cu posibilitatea de prelungire cu inca un an de zile si sa nu fie pus in fata executarilor silite sau a lichidarii bunurilor, de asemenea se suspenda toate procedurile judiciare, se stopeaza orice acumulare de dobanzi sau penalitati dupa momentul initierii procedurii de insolventa, executarea silita este reglementata ca o masura care se aplica ca ultima solutie, se protejeaza persoanele fizice – debitorii de buna credinta”, precizeaza Ana Birchall, initiatoarea proiectului de lege.
Potrivit proiectului, se califica pentru insolventa orice român care are cel putin doua restante mai mari de 30 de zile si care poate dovedi ca este incapabil sa le plateasca.
Cei care isi declara insolventa vor mai plati din creditul pe care l-au luat cel putin 40%. Restul pierderilor, estimate in total la aproape 3,5 miliarde de lei, vor fi asumate de banci.
In baza legii urmeaza ca la nivel national sa se infiinteze Comisia de insolventa iar la nivel local, cea teritoriala de insolventa, care se intalneste ori de cate ori este nevoie, dar nu mai putin de o data pe luna.
Comisia juridica a decis ca legea poate fi aplicata dupa sase luni de la publicarea in Monitorul Oficial, perioada necesara infiintarii comisiilor de lucru.
STUDIAZA LEGEA IN FORMA FINALA AICI
Romania era singura tara din Uniunea Europeana fara o lege a falimentului personal. Legea a aparut ca urmare a crizei creditelor in franci elvetieni.