Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 5,96% pe an, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 5,94% pe an, conform datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR).
Din 1 octombrie IRCC urcă ușor la 5,96%
Noua valoare de 5,96% pe an este aferentă trimestrului II din 2023 și va fi folosită de instituțiile de creditare în perioada octombrie- decembrie (T4).
Majorarea este minimă, cu impact minim asupra ratelor
Începând cu 1 octombrie, cei mai multi românii cu împrumuturi ce au dobânzi variabile legate de IRCC vor fi afectati minial. In fuctie de tipul creditului si perioada de plata, cresterea ar putea fi intre 1 și 3 lei, arată calculele oferite de institutiile de credit, la solicitarea BankingNews. Și cei care căutau să obțină un nou credit nu vor fi impactați de noua majorare IRCC în calculele oferite de banci.
Aproximativ 450.000 de persoane fizice au credite legate de indicele IRCC. Reamintim că ratele românilor au crescut accelerat în ultimii 2 ani, odată cu ce dobânzile au fost influențate de inflația în creștere. Spre exemplu, în 1 aprilie 2022, IRCC reglementat de OUG 19/2019, creștea la 1,86%, de la 1,17% cât era la 1 ianuarie.
Evoluția IRCC
IRCC zilnic și trimestrial
Indicele de referință pentru creditele acordate (IRCC) se poate aplica pentru creditele în lei, respectiv pentru credite noi, refinanţări, dar nu și pentru creditele ce au deja o dobândă variabilă în curs. Acesta este valabil pentru creditele imobiliare, credite de consum, carduri de credit sau descoperiri de cont.
Este important de știut că există două noțiuni: indicele IRCC trimestrial și IRCC zilnic. Potrivit OUG nr. 19/2019, IRCC trimestrial se calculează ca media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice atribuite tranzacțiilor interbancare din trimestrul anterior. Pornind de la acest indice, dobânda creditelor variabile în lei se compune din IRCC, la care instituția financiară poate adăuga o marjă fixă, valabilă pe toată perioada contractuală.
Cum calculează banca IRCC-ul tău
IRCC trimestrial se calculează la finalul fiecărui trimestru. IRCC trimestrial se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor. Banca folosește acest indice la care adaugă marja sa fixă și astfel se formează dobânda împrumutului pe care îl accesezi.
Ce urmează
Potrivit economiștii, BNR va menținere rata dobânzii la 7% până în trimestrul II din 2024, astfel că piața se așteptată ca indicele IRCC să stagneze în zona actuală, la fel și ratele la bancă.
Calculele arată că din luna ianuarie 2024 IRCC va fi de 5,97%.
Chiar dacă piața așteaptă mișcarea BNR ce semnalează scăderea dobânzilor, reamintim că indicele se aplică cu o întărziere de 6 luni, cea ce va impune un ritm de reducere a dobânzilor mult întârziat față de clienții cu imprumuturi legate la ROBOR.
Totodată, conform analiștilor, și clienții cu credite legate de indicere ROBOR vor avea rate similare, in perioada următoare, indicele va fluctua in zona lui 6%, potrivit economistilor.
Indicele ROBOR, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a stagnat in septembrie la 6,40% pe an.
Acest lucru inseamnă că ratele românilor nu vor crește în perioada imediată, însă dobânzile vor rămane ridicate, iar accesul la imprumuturi noi va rămâne la fel de complicat deoarece este nevoie de venituri mult mai ridicate pentru a accesa un credit nou.
Citeste si