Moneda nationala a continuat sa se aprecieze in a doua parte a sesiunii interbancare de marti, iar cotatiile au atins un minim de 4,4750 lei/eiro, dupa decizia Curtii Constitutionale privind invalidarea referendumului. In jurul orei 16:30, euro era schimbat pentru 4,4800 – 4,4805 lei, in scadere cu peste 1,5 bani fata de nivelul de la aceeasi ora de luni, cand schimburile se realizau la 4,4950 – 4,4990 lei/euro. Reactia pietei a fost limitata, leul s-a apreciat cu 0,2% fata de euro, in urma anuntarii deciziei Curtii Costitutionale, care era cel mai probabil scenariu, in pofida contextului marcat de agitatie intensa si incertitudini, arata analistii Raiffeisen Bank.
„Pe termen foarte scurt ne asteptam ca intensitatea tensiunilor politice sa se diminueze, dar numai pentru a reveni apoi la nivelul atins inainte de votul de suspendare a presedintelui in Parlament, de pe 6 iulie”, se asteapta economistii Raiffeisen.
„In lunile urmatoare anticipam ca incertitudinile legate de evolutiile politice sa persiste, avand in vedere relatiile tensionate dintre presedintele Basescu si actuala majoritate din Parlament, dominat de USL, precum si alegerile parlamentare care vor avea loc spre sfarsitul acestui an”, potrivit notei.
Analistii bancii apreciaza ca problemele politice, alaturi de aversiunea fata de risc de pe pietele externe si intrarile reduse de capital strain vor continua probabil sa exercite presiuni asupra leului si randamentelor obligatiunilor.
Dealerii au spus la inceputul zilei ca leul s-ar putea aprecia usor pe termen scurt daca Curtea Constitutionala va anunta o decizie privind validarea sau invalidarea referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu, deoarece se vor elimina incertitudinile.
„Orice decizie s-ar lua va fi bine, pentru ca deja este penibil ce s-a tot intamplat, cu cereri de liste, cu erate si altele. Pe de alta parte, nu prea mai sunt jucatori straini care sa aiba pozitii pe leu, pentru ca s-au cam plictisit. Este ca in povestea cu lupul, daca strigi ca vine lupul de prea multe ori, cand chiar se intampla nu mai vine nimeni”, a afirmat un dealer.
Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank, a spus intr-un raport emis luni ca decizia Curtii Constitutionale privind referendumul nu va avea efecte pozitive indiferent de rezultat, o eventuala invalidare a scrutinului urmand sa intensifice tensiunile politice, in timp ce validarea votului popular ar duce la alegeri prezidentiale, insotite de posibile derapaje fiscale. In plus, in eventualitatea in care Curtea Constitutionala nu va anunta marti o decizie privind validitatea referendumului, atmosfera de incertitudine se va prelungi, cu efecte negative asupra pietei.
Dupa declansarea procedurii de suspendare a presedintelui Traian Basescu, la inceputul lunii iulie, leul a pierdut puternic in raport cu euro, iar deprecierea maxima fata de finele lunii iunie a fost de 4,4%, in urma cu doua saptamani.