Loredana Rautu, Sef departament Programe de Finantare, Directia Sector Public si Finantarea Infrastructurii – BCR, a vorbit, in cadrul conferintei „Rolul bancilor in accesarea fondurilor europene” organizata de publicatia online www.BankingNews.ro, despre noile concepte pe care le presupune absorbtia fondurilor europene pe exercitiul financiar 2014 – 2020.
Domnia sa a subliniat faptul ca finantarea pentru proiectele cu bani comunitari va presupune o mutare a accentului catre productivitate si sustinerea exporturilor, in contrast cu accentul pus anterior pe crearea de locuri de munca si cresterea cifrei de afaceri.
In acest sens, Loredana Rautu a aratat ca BCR si-a propus sa fie un punct de informare, clarificare si explicare a noilor concepte, pentru a „traduce” beneficiarilor de fonduri europene cerintele forului european.
Totodata, in opinia sa, se anticipeaza un nivel mai ridicat de utilizare a instrumentelor financiare, iar pe unele segmente banii din credit ar putea fi de doua ori sau chiar de cinci ori mai mari decat cei veniti din finantarile nerambursabile de la Uniunea Europeana.
Loredana Rautu s-a aratat optimista cu privire la gradul de absorbtie a fondurilor europene pe care-l va inregistra tara noastra pentru exercitiul financiar 2014 – 2020, subliniind insa ca totul depinde de momentul in care programele sa fie initiate de autoritati.
„Doar cateva apeluri au fost lansate pana la aceasta dată. Termenele nu au fost bine corelate. Autoritatile au devenit mai flexibile, au mai invatat cate ceva, insa asteptam cu interes si noua Lege a achizitiilor publice”, a precizat Loredana Rautu.
Oficialul BCR estimeaza ca valoarea cofinantarilor acordate de bancile locale pentru proiecte cu fonduri europene se ridica la aproximativ 6 miliarde de euro pana in prezent, fapt ce certifica implicarea masiva a sectorului bancar in activitatea de atragere a banilor europeni.
Loredana Rautu a furnizat, in cadrul conferintei organizate de publicatia online www.BankingNews.ro, si patru recomandari pentru potentialii beneficiari de fonduri europene:
* Cooperarea cu BCR inca de la momentul ideii de proiect. Banca poate contribui la dimensionarea corecta a bugetului, a previziunilor financiare pentru perioada de implementare si mai ales post-implementare;
* Structurarea finantarii proiectului astfel incat acesta sa se inchida din punct de vedere financiar – identificarea surselor de finantare – credit, grant, contributie proprie a beneficiarului;
* Semnarea contractului de finantare nerambursabila, in deplina cunoastere a tuturor drepturilor si obligatiilor care decurg din acesta;
* Implementarea proiectului, cu respectarea tuturor procedurilor si instructiunilor aferente derularii acestuia.