Adoptarea celebrei ordonanțe 13, de modificare a Codului Penal și de Procedură Penală, a condus la o depreciere puternică a leului în raport cu euro și francul elvețian, valutele în care românii au contractat cele mai multe credite.
Debitorii în valută, care trebuie să plătească în aceste zile rata la credit, au automat de achitat mai mulți bani. E vorba de aceia care încasează salariul în lei, așadar apelează la schimbul valutar.
Pentru acești clienți, OUG 13 a adus o creștere semnificativă a ratelor, în doar câteva zile, în care atât euro, cât și francul, s-au apreciat continuu.
Maxim de depreciere, joi. Peste 1% în plus la cursul oficial
Dacă luăm ca reper ziua de marți, 31 ianuarie, când piețele financiare erau încă destul de calme, și ne uităm la cotațiile din prezent, observăm că atât cursul leului raport cu euro, cât și cel raportat la franc, a crescut cu aproape un procent.
Marți seara, Executivul condus de Sorin Grindeanu dădea ordonanța care avea să fie și publicată în Monitorul Oficial câteva ore mai târziu, pe timp de noapte, și care a bulverstat și piețele financiare.
De la un curs de 4,5038 lei/euro, cât indica BNR la ora 13, marți, cotația oficială a sărit la 4,5240 lei/euro pe data de 1 februarie.
Deprecierea leului în raport cu euro s-a simțit automat și în cursul leu/franc. Condițiile monedei locale în raport cu celelalte valute de stabilesc prin intermediul euro. Așa se face că și îndatorații în franci elvețieni au de plătit rate mai mari.
Dacă pe data de 31 ianuarie cursul leului în raport cu francul era de 4,2267 lei/franc, pe data de 1 februarie, după apariția ordonanței 13 în Monitorul Oficial, cotația a ajuns la 4,2350 lei/franc.
Joi, 2 februarie, leul a continuat să scadă, până la 4,5337 lei/euro, respectiv 4,2444 lei/franc. Astfel, față de ziua de 31 ianuarie, cursul leu/euro a era joi cu aproape 3 bani mai mare, iar cel în raport cu francul a crescut cu peste 3 bani.
Cursul stă și mai prost față de zilele de la mijlocul lui ianuarie, când s-a descoperit că Executivul pregătea cele două ordonanțe. Astfel, față de 18 ianuarie, cursul oficial crescuse ieri cu 3,57 bani (în cazul euro) și, respectiv, cu 4,62 de bani (în cazul francului). Practic, la francul elvețian aveam de-a face ieri cu un curs mai mare cu peste 1%, în raport cu mijlocul lunii ianuarie.
Încă 10 lei în plus la rată
Ce înseamnă această creștere de curs pentru cei care au credite în franci elvețieni și euro? Un român ce plătește o rată de 300 de euro a achitat ieri la bancă cu 10,71 lei mai mult decât ar fi plătit la mijlocul lunii ianuarie.
De asemenea, cei care au plătit ieri o rată de 300 de franci, au achitat cu 13,71 lei mai mult față de mijlocul lui ianuarie.
Leul și-a mai revenit
Azi a fost prima zi de respiro a leului, la cursul oficial. Față de ieri, cotația în raport cu euro a scăzut cu 1,8 bani, la 4,5156 lei/euro. Cea în raport cu francul a scăzut de asemenea, cu 2,56 bani, la 4,2188 lei/franc.
Într-un raport emis astăzi, analiștii Raiffeisen Bank atrag atenția că statul s-ar putea împrumuta mai greu, din cauza creșterii riscului asociat României de către investitori, pe fondul celor mai recente evenimente.
Deși datele legate de evoluția economică publicate în zona Europei Centrale și de Est au condus la aprecierea monedelor din țări precum Polonia, Cehia, Ungaria, leul a descris un trend contrar, prin depreciere, atrag atenția analiștii Raiffeisen Bank România.
Mai mult, planurile de împrumut ale Guvernului pentru luna în curs ar putea fi date peste cap, atrag atenția specialiștii citați. „În februarie, Ministerul Finanțelor Publice și-a propus să împrumute, 3,9 miliarde de lei, peste nivelul bondurilor emise în ianuarie, în valoare de 3,1 miliarde lei. Însă, dată fiind schimbarea stării de spirit a investitorilor, indicată de creșterea recentă a randamentelor pe piața secundară, pentru autorități va fi o provocare să ducă la capăt calendarul stabilit”, mai scrie în raport.