Asociația Parakletos a pierdut pe fond procesul intentat celor nouă bănci care au acordat credite în franci elvețieni, acuzându-le de practici incorecte în vânzarea acestui tip de împrumuturi. Asociația a fost obligată și la plata unor cheltuieli de judecată. Președintele Asociației, avocatul Gheorghe Piperea, a declarat că suma impusă drept cheltuieli de judecată ar putea duce Parakletos spre faliment.
„Asociația Parakletos a fost obligată și la plata unor cheltuieli de judecată într-un cuantum suficient pentru a intra in faliment anul acesta”, a declarat pe Facebook avocatul Piperea.
Asociația Parakletos are nevoie de sprijinul membrilor săi pentru a acoperi daunele către bănci
Vicepreședintele Asociației, Beatrice Aldea, afirmă la rândul ei, că Parakletos a pierdut în prima instanță și Asociația trebuie să plătescă daune de 120.000 de lei.
„Asociația a pierdut pe fond procesul cu cele 8 bănci. Consecința imediată va fi că trebuie să plătim vreo 120.000 lei cheltuieli de judecată, bani pe care asociația nu îi are. Pentru că judecatoarea, aceeași care a dispus plata în solidar a cheltuielilor de judecată în dosarul clienților cu BCR, a considerat că așa e corect.
Desigur, teoretic am putea face apel. Practic, nu vom avea cum deoarece apelul se poate face doar după apariția motivării. Or până atunci (știți cât de greoi se redactează motivările în România) noi vom fi deja executați și desființați pentru că asociația nu are bani. Așa cum știti, finanțarea s-a făcut aproape doar din cei 2% iar noi toți, cei care activăm în Parakletos am făcut voluntariat de la bun început.
Evident că spiritul #haisus nu va muri odată cu asociația, însă nu mi se pare corect ca un judecător să nu accepte cheltuieli de judecată (micuțe) în cazul unui proces colectiv, de exemplu, unde clienții au câștigat iar alt judecator să dispună că un ONG care luptă pentru drepturile consumatorilor să fie încărcat cu cheltuieli atât de mari”, a explicat pe pagina personală de Facebook, vicepreședintele Asociației Parakletos, Beatrice Aldea.
Povestea acestui proces a început în decembrie 2015, atunci când Asociația Parakletos a depus o acțiune împotriva tuturor băncilor din România care au acordat credite în franci elvețieni.
Plângerea viza toate băncile “care au speculat în favoarea lor și în detrimentul consumatorilor diferențele de curs valutar în cadrul creditelor toxice în franci elvețieni și care au indus în eroare debitorii în privința intențiilor lor de a împărți povara acestor credite cu consumatorii”, după cum anunța avocatul Gheorghe Piperea, președinte al Asociației Parakletos.
„Actiunea este formulată și contra BNR, pentru complicitate la aceste practici înșelătoare”, sublinia atunci Gheorghe Piperea. La reluarea procesului, în 18 noiembrie 2016, BNR a fost eliminată din cauza procesuală. Între timp, lucrurile s-au schimbat.
Procesul a continuat numai împotriva băncilor implicate în creditarea în franci elvețieni, respectiv Bancpost, Banca Românească, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, Credit Europe Bank, Millenium Bank (absorbită de OTP Bank), OTP Bank, Garanti Bank și Banca Transilvania.
Acțiunea este formulată în baza art. 10 și art. 13 din Legea nr.363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii.
Parakletos a cerut instanței ca împrumutanții să restituie sumele la cursul de la data semnării contractelor (2006-2008).