Adoptarea de către Executiv, ieri seară, a Ordonanței de Urgență de modificare a Codului Penal și de Procedură Penală a avut parte de reacții puternice din partea mediului de afaceri.
Organizații ale investitorilor străini în România au atras atenția că relațiile bilaterale dintre România și țările pe care le reprezintă vor fi cu siguranță afectate de actul normativ.
Aceleași organizații atrag atenția asupra pericolului apariției corupției și a faptului că sunt limitate principiile statului de drept.
Nici piața financiară nu a rămas fără reacție în urma adoptării actului normativ. Cursul oficial al euro în raport cu leul, prezentat de BNR la ora 13.00, a crescut puternic, cu doi bani, de la 4,5038 lei/euro, cât indica ieri BNR, la 4,5240 lei/euro, astăzi.
După ora 13 leul a continuat să se deprecieze, iar la ora 16.00 un euro se tranzacționa pentru 4,5460 de lei.
Investitorii germani atrag atenția că România poate pierde imaginea pozitivă
„Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) se teme că modificările aduse Codului Penal, adoptate ieri, vor avea impact negativ asupra relațiilor economice bilaterale româno-germane. Modificările aduse ieri Codului Penal și Codului de Procedură Penală prin Ordonanță de Urgență pune, în opinia companiilor germane din România, sub semnul întrebării voința noului Guvern de a continua fără compromisuri lupta împotriva corupției”, se precizează într-un comunicat emis de AHK România.
„O limitare a principiilor statului de drept și pericolul reapariției corupției vor avea evidente efecte negative asupra dezvoltării economice a țării. Aceste acțiuni transmit un puternic semnal de nesiguranță în rândul investitorilor germani și pot influența negativ strânsele relații economice dintre România și Germania”, mai atrag atenția reprezentanții investitorilor germane în România.
Potrivit acestora, „România este în pericol de a-și pierde imaginea pozitivă, recâștigată cu greu în ultimul an. Acest lucru este cu atât mai regretabil, cu cât România își slăbește astfel poziția sa ca amplasament investițional stabil și de încredere, mai cu seamă în contextul politic delicat la nivel global”.
Oamenii de afaceri americani se plâng de lipsa transparenței
Pe de altă parte, AmCham, camera de comerț a investitorilor americani în România a emis un comunicat în care „îşi exprimă produnda dezamăgire faţă de fundamentarea, procedura de adoptare, prevederile şi efectele Ordonanţei de Urgenţă 13/2017 şi ale proiectului de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală”.
„Adoptarea într-un mod netransparent a acestor acte normative, în ciuda punctelor de vedere şi recomandărilor exprimate de instituţiile competente, decredibilizează executivul şi transmit un puternic semnal de neîncredere şi nesiguranţă atât în plan intern cât şi extern. Fermitatea luptei anticorupţie a avut o contribuţie majoră la progresul recent al României şi la îmbunătăţirea evaluării şi atractivităţii ţării pentru investiţii, iar deciziile luate anulează realizările ultimilor ani şi cresc riscul de ţară al României”, mai scrie în comunicat.
„Este deosebit de îngrijorător pentru comunitatea de afaceri şi societate în general că acte normative cu asemenea implicaţii morale, societale şi economice cu efecte imediate şi pe termen lung sunt adoptate de Guvern fără respectarea unor minime cerinţe privind transparenţa decizională. În opinia AmCham actele normative adoptate subminează statul de drept şi încalcă principiile fundamentale ale transparenţei, stabilităţii şi predictibilităţii şi îndepărtează România de valorile şi standardele Europene”, a mai comunicat AmCham.