Mugur Isărescu, a formulat astăzi, în cadrul conferinței „Un sfert de veac de la redeschiderea pieței valutare în România”, un amplu punct de vedere referitor la Legea privind darea în plată. Guvernatorul BNR a făcut trimitere și la un ”tânăr doctor, categoric ajuns doctor printr-o eroare”, care promovează legea respectivă.
Mugur Isărescu a făcut referire la ”marea confuzie creată în societate de discuțiile pe tema legii dării în plată”, descriind parcursul actului normativ: de la o Lege care a fost prezentată ca având caracter social, a devenit, pe rând, o Lege a dreptății, o Lege a haiduciei și apoi o Lege economică, „o gogomănie promovată de un tânăr doctor”.
„Cum să spui că nu este confuzie în societatea românească, dacă o lege care a fost prezentată ca fiind socială, după ce s-a văzut că nu sunt 800.000 de persoane care intră sub incidența ei (…) devine pe rând o lege a dreptății (ceea ce înseamnă că sunt și legi strâmbe), devine apoi o lege a haiduciei, ceea ce este și mai interesant, având în vedere că „haiduc” în engleză înseamnă „în afara legii”, deci legea în afara legii, iar cel mai tare mi se pare că această lege a devenit Lege economică! Păi, înainte de ’89 sau în ’91 nu intrai la ASE dacă nu știai că legile economice sunt legi obiective, care acționează în afara voinței oamenilor, sunt precum legea gravitației, și nu făceai deosebirea clară între o lege juridică, emisă în Parlament, și o lege economică. Ba mai mult, gogomănia asta cu legea economică o promovează chiar un tânăr doctor. Categoric a ajuns doctor printr-o eroare și sper că se va corecta această eroare. (…) Ultima chestie extrem de nărăvașă! Am citit că este o lege a eliberării din sclavie!”, a precizat Guvernatorul BNR, citat de Agerpres.