„Acum 30 de ani, când am fost prima oară în America, intram la McDonalds și cu 1 dolar și luam un hamburger, beam un suc, luam pai și o plăcintă și primeam 20 de cenți rest. Nu mai poti să faci asta astăzi”, a povestit guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul conferinței dedicate prezentării Raportului asupra inflației din luna noiembrie.
Spre comparație, astăzi, un meniu american la Mc format din clasicul McDonald’s Hamburger – costă 2,19$, Cola – costă 2,59$, plăcinta cu mere- costă 1,89$, astfel că în final achiți aproape 7 dolari (6,67 dolari).
Guvernatorul Băncii Naționale a României, afirmă că leul românesc este ușor supraevaluat cu 5%. „O spun și eu pentru că a spus-o și economistul-șef al Băncii Naționale”, recunoaște Mugur Isărescu.
BNR a urcat prognoza la 4,9% pentru finalul acestui, în creștere de la 4%.
În aceste condiții, Isărescu recunoaște că dobânda cheie nu poate să fie redusă până când nu se cunoaște clar cu ce măsuri vine guvernul, iar inflația încetinește.
„Reluarea procesului de reducere a dobânzii cheie va avea loc imediat ce inflaţia se duce în jos. Cum ar fi să reducem dobânda acum, ca apoi să fim obligaţi să o ducem în sus. Trebuie să aşteptăm acel pachet de măsuri pentru a ne adapta la ele. Cu inflaţia mergând în jos, şi când va merge într-o manieră sustenabilă, atunci dobânzile se vor duce în jos”, a explicat Mugur Isărescu.
„Rata anuală a inflației se va plasa la 4,9 la sută în decembrie 2024, va atinge la finele anului viitor limita superioară a benzii de variație a țintei (3,5 la sută) și va coborî la 3,3 la sută la orizontul proiecției (septembrie 2026).
La sfârșitul anului curent, ajustarea este de 0,9 puncte procentuale, în principal pe seama evoluțiilor mai nefavorabile pe segmentul alimentelor, îndeosebi grupa LFO (ca efect al condițiilor meteorologice adverse), dar și cea a alimentelor procesate, la care se adaugă revizuiri ascendente ale dinamicii prețurilor la energie electrică și tutun„, se arată in raport.
Astfel, pe termen scurt, rata anuală a inflației va crește în trimestrul IV al anului curent, pe seama dinamizării ritmului anual al prețurilor combustibililor (care au înregistrat scăderi importante în trimestrul IV 2023) și a celui al tarifelor la energia electrică.
Mugur Isărescu a dat asigurări că nu vom avea un puseu inflaționist și punctează că „inflația este o componentă a lumii în care trăim”.
„În ce privește rata de dobândă, nu am ieșit din regula celor patru țări din regiune. Explicația cu inflația în România , odata cu declansarea pandemiei este neplăcută, nefericită, dar este în linie cu alte țări. Oricum nu e este cazul să dramatizăm. Inflația este o componentă a lumii în care trăim”, a punctat guverantorul BNR, Mugur Isărescu, care a ținut să explice că suntem afectați la fel țările din regiune.
În loc de concluzie – Țara trebuie să intre la dietă
Guvernatorul BNR spune că situaţia deficitelor gemene este una îngrijorătoare, iar România trebuie să treacă printr-o „dietă”, deoarece deficitul extern de 8% din PIB este foarte mare și țara nu ar putea trăi cu acest deficit fără tensiuni economice și financiare puternice care s-ar duce și în plan social și politic.
„Țara trebuie să treacă printr-o „dietă”. Cu 8% deficit extern nu avem cum să trăim în perioada următoare fără tensiuni economice și financiare puternice care se duc și în plan social și politic”, a spus Mugur Isărescu. Domnia sa a precizat că nu cifrele contează, ci mai degrabă dinamica lui.