”Durabilitatea și schimbările climatice – un act de echilibru mai delicat” este titlul unei expuneri semnate de Mugur Isărescu, care a fost publicată în cadrul Obserwator Finansowy, publicația de specialitate aflată sub egida Băncii Naționale a Poloniei.
Pornind abrupt cu motto-ul „Acționează responsabil, gândește sustenabil”, Guvernatorul Băncii Naționale a României vorbește pe larg, în articol, despre provocările pe care le determină standardele ESG (Mediu, Social, Guvernanță) pentru activitatea băncilor centrale, evidențiind modalitățile specifice prin care acestea pot contribui la tranziția către o economie verde, fără să-și pericliteze obiectivul fundamental – cel de menținere a stabilității prețurilor.
Autorul face referire la eforturile internaționale de coordonare a politicilor publice având ca scop atenuarea impactului schimbărilor climatice, la umărirea standardelor care asigură dezvoltarea durabilă a societății, la realizarea de analize privind accesul la finanțarea verde, precum și la construirea unui tablou de monitorizare a riscurilor climatice asupra sectorului bancar din România.
”Economia și sistemul financiar din toată lumea au cunoscut transformări majore în ultimele decenii, impulsionate de globalizare și digitalizare și remodelate de puncte cheie de inflexiune, cum ar fi criza financiară din 2008, pandemia de Covid-19 și schimbările geopolitice. Mai mult decât atât, schimbările climatice (…), fenomen ajuns la un punct critic, complică și mai mult procesul de rezolvare rezonabilă și echitabilă a acestor evoluții complexe”, susține Mugur Isărescu.
Poziția integrală a Guvernatorului BNR privind eforturile internaționale de atenuare a impactului schimbărilor climatice o citești pe Greencommunity.ro
Credit foto: LCV / Shutterstock.com