Banca Transilvania a contestat în instanță o procedură de dare în plată inițiată de un debitor și a obținut câștig de cauză din partea Judecătoriei Cluj-Napoca, care a admis cererea institutiei de credit pe motiv că Legea nr. 77/2016 (nr. – actul normativ care reglementează darea în plată) nu este aplicabilă convenției de credit în cauză. Totodată, în același dosar, respectiv 10574/211/2016, judecătorii au respins cererea de sesizare a Curții Constituționale formulată de Banca Transilvania. Pentru ambele decizii există drept de recurs.
”Respinge cererea de sesizare a Curţii Constituţionale formulată de către reclamantă, excepţia de neconstituţionalitate invocată fiind inadmisibilă. Admite cererea astfel cum a fost formulată de reclamanta, având ca obiect contestaţie în temeiul art. 7 din Legea nr. 77/2016. Constată că Legea nr. 77/1996 nu este aplicabilă convenţiei de credit nr. 096708/15.04.2008. Dispune repunerea părţilor în situaţia anterioară îndeplinirii demersurilor prevăzute de prezenta lege. Cu drept de recurs în termen de 48 ore de la pronunţare pentru dispoziţia privitoare la sesizarea Curţii Constituţionale. Cu apel în termen de 15 zile lucrătoare de la comunicare pentru rest. Apelul, recursul, motivele de apel şi motivele de recurs se depun la Judecătoria Cluj-Napoca. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 08 iulie 2016”, stabilește soluția pe scurt în acest caz.
Interesant este că în această comunicare oficială a Judecătoriei Cluj-Napoca pentru dosarul amintit s-a strecurat o greșeală la menționarea Legii privind darea în plată. Astfel, în fraza ”Constată că Legea nr. 77/1996 nu este aplicabilă convenţiei de credit…” apare 77/1996 în loc de 77/2016. Actul normativ 77/1996, menționat eronat, face referire la ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Georgiei în domeniul transporturilor internaționale rutiere, a Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Georgiei privind serviciile aeriene și a Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Georgiei privind navigația maritimă comercială, semnate la Tbilisi în 1996.
Ömer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania, a abordat și subiectul ”darea în plată”, într-un interviu acordat recent publicației online www.BankingNews.ro, subliniind faptul că ”Pentru Banca Transilvania cifrele sunt destul de mici, sub estimările sau aşteptările noastre. În cazul a câteva zeci de cazuri este vorba despre clienţi care se află în executare silită. În general preluăm documentația și analizăm. Într-adevăr am și contestat câteva cazuri, dar nu este exact cum s-a spus că băncile contestă orice și nu negociază deloc. Am contestat numai atunci când situația nu era conformă prevederilor legii. Cred că primele cereri vor fi definitivate în luna iulie, pentru că deocamdată suntem în termenul legal al procedurilor de dare în plată”.
Pe de altă parte, Ömer Tetik și-a exprimat convingerea că ”darea în plată şi cu numele şi cu contentul este o şansă ratată pentru România. Este clar că legea nu serveşte scopului în sine, ci serveşte scopului celor care au vrut să-şi arate muşchii. Eu cred că nici băncile, nici clienţii, nici politicienii nu putem construi ceva bun împreună cu ameninţări. Nu există un caz pozitiv cu atât de multe energii negative”.