Comisia Europeană (CE) a cerut Croaţiei să reconsidere legea privind convertirea în euro a creditelor denominate în franci elveţieni, apreciind că băncile locale vor fi afectate în mod disproporţionat, a anunţat agenţia oficială de ştiri Hina, transmite Reuters.
Legea, introdusă anul trecut de fostul guvern, se aplică şi retroactiv, ceea ce ar putea submina încrederea investitorilor în economie, a anunţat Hina citând oficiali de la Bruxelles.
Un răspuns la acest avertisment este aşteptat la Bruxelles până la mijlocul lunii august apoi dacă răspunsul nu este adecvat, pot fi luate măsuri prin Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).
Guvernul croat a anunţat că a fost avertizat de Comisia Europeană că legea încalcă reglementările UE şi a promis „să facă tot posibilul pentru a preveni posibilele consecinţe negative”.
Parlamentul croat a aprobat un act normativ propus de fostul Guvern, care permite conversia în euro a creditelor denominate în franci elveţieni. Legea permite conversia în euro a unor credite în valoare de 3,4 miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe cetăţeni să facă faţă rambursării. Costurile conversiei vor fi suportate de bănci şi, potrivit Guvernului, aceste costuri sunt estimate la 6 miliarde de kuna (901 milioane de dolari), în timp ce Banca Centrală susţine că suma ar putea creşte până la 8 miliarde de kuna.
„Costurile conversiei au reprezentat o povară majoră pentru bănci şi măsurile adoptate merge dincolo de ceea ce este necesar şi proporţional pentru a obţine scopul legitim de protejare a celor care s-au împrumutat şi se confruntă cu dificultăţi şi pentru a evita o criză a creditelor de consum”, a declarat, la Bruxelles, un purtător de cuvânt al CE, Vanessa Mock.
Aceasta a adăugat: „Acesta a adăugat: „Sperăm că statul croat va găsi o soluţie proporţională. Este important în interesul tuturor, consumatori şi investitori”.