Parlamentul European a aprobat directiva privind contractele de credit ipotecar.Potrivit Directivei, care se aplica atat bancilor cat si insitutiilor financiare nebancare, consumatorii sunt mai bine protejati in procedurile de executare silita, potrivit Economica.net
„Atunci cand creditorii au acces deplin la toate activele unui consumator dupa finalizarea unei proceduri de executare silita si in cazul in care o suma a ramas restanta, masurile care stabilesc modalitatile de rambursare sunt rezonabile si tin seama de interesele consumatorului si de situatia in care se afla acesta. Acest lucru poate include stabilirea unor masuri de limitare a executarii silite asupra salariilor, asupra pensiilor sau asupra unor prestatii similare pentru a permite pastrarea unui venit minim si evitarea unei supraindatorari a gospodariilor”, se arata in textul Directivei.
„Atunci cand partile la contractul de credit sunt de acord cu acest lucru in mod expres, returnarea garantiei este suficienta pentru a rambursa creditul”, se arata in text.
Fara acest acord, debitorul va fi in continuare datornic fata de banca, daca valoarea garantiei nu acopera valoarea creditului.
Tot la categoria executarii garantiilor, textul prevede ca bancile sa le execute la preturi convenabile, astfel incat presiunea asupra debitorilor sa fie cat mai mica. in Romania, apartamentele au ajuns in unele cazuri sa fie vandute la licitatie si la 25% din valoarea anuntata, ceea ce a lasat debitorii si fara casa si, in plus, si mai indatorati.
Directiva spune ca statele trebuie sa se asigure ca exista o informare corespunzatoare a consumatorilor inainte de accesarea unui credit si ca acestia au la dispozitie cel putin 7 zile pentru a se hotari daca semneaza sau nu contractul. Modul de prezentare a informatiilor trebuie sa fie standardizat, astfel incat acestea sa fie usor comparabile de la banca la banca, si consumatorul sa poata lua mai usor o decizie. intr-o forma similara, aceasta prevedere ca si altele ce urmeaza au fost adoptate de legiuitorul roman in textul ordonantei de urgenta a guvernului numarul 50 din 2010, modificata prin legea 288/2010, o implementare a unei directive europene pentru reglementarea creditului pentru consumatori pe care Romania a extins-o si la creditele ipotecare.
Consumatorii trebuie sa ofere bancii informatii privind veniturile si cheltuielile lor, iar banca trebuie sa verifice aceste informatii inainte sa incheie creditul – daca nu s-a informat suficient, atunci nu are dreptul sa intrerupa contractul.