Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Patronatul Bancilor: ”Avem o viziune lipsita de ipocrizie. Nu ne permitem sa nu observam ca au existat practici abuzive in contractele de credit!”
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri de top > Patronatul Bancilor: ”Avem o viziune lipsita de ipocrizie. Nu ne permitem sa nu observam ca au existat practici abuzive in contractele de credit!”
Stiri de top

Patronatul Bancilor: ”Avem o viziune lipsita de ipocrizie. Nu ne permitem sa nu observam ca au existat practici abuzive in contractele de credit!”

Cornel Dinu
Last updated: 30/07/2014 17:23
Cornel Dinu 11 ani ago
Share
SHARE

[dropcap]C[/dropcap]onsiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), organizatia din care fac parte unele dintre cele mai mari institutii de credit locale – BCR, BRD, Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac Bank, ING Bank si Volksbank, exprima – prin vocea lui Bogdan Preda, Director Executiv Relatii Publice – o pozitie transanta cu privire la problema clauzelor abuzive din domeniul bancar autohton. ”Ca organizatie care isi doreste reprezentarea angajatilor, relatii mai bune cu clientii si autoritatile si, in general, o crestere economica sanatoasa si sustinuta si o mai mare incredere in sistemul bancar, CPBR are datoria de a pleca la drum cu o viziune echidistanta si lipsita de ipocrizie”, subliniaza Bogdan Preda, intr-o declaratie furnizata publicatiei online www.bankingnews.ro.

Contents
Solutiile contradictorii date de instante sunt generate de hatisul legislativ existentPatronatul Bancilor va dezvolta un portal cu sfaturi si explicatii utile pentru consumatorii de produse si servicii bancare

Oficialul Patronatului Bancilor precizeaza ca ”CPBR nu‐si poate permite sa nu observe ca indiferent de definitia clauzelor abuzive au existat intr‐adevar situatii de practici abuzive in contractele de creditare oferite de mai multe banci din sistem chiar si potrivit cutumelor nescrise ale meseriei de bancher, intr‐o perioada in care toata lumea alerga dupa credite iar unele banci uitau ca exista reguli intr‐o piata concurentiala”.

Pe de alta parte insa, Directorul Executiv Relatii Publice al CPBR atrage atentia asupra freneziei cu care se incearca rescrierea unor reguli de creditare unanim acceptate in alte parti ale lumii sau ale Uniunii Europene de catre ”varii personaje transformate peste noapte in veritabile institutii de reprezentare”.

”Dincolo de existenta reala, de facto, a unor clienti cu adevarat pagubiti, la asemenea personaje exista insa si o frenezie a prozelitismului de «clienti pagubiti» printre multi alti clienti care au ajuns sa‐si «incerce norocul» in procese de asa‐zise clauze abuzive impotriva bancilor chiar si in cazul a foarte multe contracte de creditare care s‐au dovedit a fi in cele din urma pe deplin legale. Inducerea in eroare a unora dintre clienti prin instilarea sentimentului de „pagubit” – fie pe fondul unor conditii economice mai adverse, fie prin interpretarea voit eronata a unor fapte sau legi – nu are cum sa contribuie la o normalizare a situatiei, ci mai degraba la o continua escaladare arbitrara a acesteia”, evidentiaza Bogdan Preda.

Fara a nega existenta unor «clauze abuzive» in contractele de creditare incheiate de unele banci, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania considera insa necesar a se stabili o delimitare cat mai clara intre ceea ce poate fi interpretat drept un abuz la modul cel mai obiectiv cu putinta si ceea ce se incearca uneori prin rastalmacirea legilor functie de contextul economic existent si/sau de interese obscure sau de casta. ”Rastalmacirea insasi a ideii de «clauze abuzive» poate general la randul ei un nou abuz, ceea ce nu e de dorit pe o piata in care cresterea increderii trebuie incurajata”, avertizeaza oficialul Patronatului Bancilor.

Solutiile contradictorii date de instante sunt generate de hatisul legislativ existent

Bogdan Preda spune despre solutiile diferite date de instante pe acelasi tip de speta in procesele privind clauzele abuzive intentate de clientii bancilor ca acest gen de solutionari sunt consecinta modului cum e organizat sistemul juridic in Romania.

”Probabil ca la fel s-ar intampla si in cazul altor tipuri de cazuri identice din sfera sociala sau economica care ar putea primi verdicte diferite de la instante diferite. Pe de alta parte, aceste situatii sunt si rezultatul «hatisului» legislativ existent, in care o serie de dispozitii legale se contrazic unele cu altele, cat si a abilitatii partilor de a argumenta sau a se apara”, subliniaza oficialul CPBR.

Instantele care judeca astfel de procese pe clauze abuzive nu sunt instante specializate in domeniul bancar sau financiar ci instante normale, care judeca tot felul de cauze, deci aceste diferentieri de verdicte pot sa aiba legatura si cu nivelul de expunere (numar de cazuri judecate) pe care aceste instante le au in asemenea cauze.

”In plus, trebuie tinut cont si de momentul cand au fost deschise aceste actiuni in instanta sau date sentintele, fiindca e bine stiut faptul ca din varii cauze au existat perioade de intensitate crescuta determinate de un grad de emotie si presiune sociala mai mare. In paranteza fie spus, e interesant cum avocatii unor pagubiti au ales la un anumit moment in trecutul apropiat sa deschida procese in anumite zone, unele chiar departe de zonele in care domiciliau pagubitii. Dincolo de toate aceste aspecte insa, legea trebuie respectata, iar acolo unde exista pareri sau interpretari diferite instanta reprezinta singura cale. Cu alte cuvinte, consideram ca in situatiile in care nu e posibila gasirea de solutii amiabile drumul instantei nu va putea fi evitat. Deci instanta va trebui sa examineze circumstantele fiecarui caz in parte”, a declarat, pentru publicatia online www.bankingnews.ro, Directorul Executiv Relatii Publice din cadrul Consiliului Patronatelor Bancare din Romania.

Patronatul Bancilor va dezvolta un portal cu sfaturi si explicatii utile pentru consumatorii de produse si servicii bancare

[dropcap]B[/dropcap]ancile care fac parte din CPBR sunt interesate in mod real de implementarea unor practici corecte, conforme cu legislatia in materie. ”Desi suntem banci concurente, unul dintre obiectivele noastre comune este acela de a dezvolta si mentine practici concurentiale simetrice pentru toti jucatorii din sistemul bancar”, evidentiaza Bogdan Preda.

In opinia sa, demararea unui proces educational real in domeniul financiar-bancar atat la nivel de angajati cat si la nivel de clienti, poate constitui un inceput promitator pentru un dialog calitativ mai ridicat si consolidarea increderii intre clienti si banci. In acest sens, CPBR intentioneaza sa dezvolte un portal care sa includa sfaturi si explicatii utile privind operatiunile derulate prin banci, inclusiv cele de creditare.

”Este un proiect pe care‐l dorim nu doar o demonstratie de bune intentii, ci cu adevarat unul de referinta in Romania si pe care‐l vedem construit inclusiv cu participarea Asociatiei Romane a Bancilor, a Bancii Nationale a Romaniei si a altor entitati relevante. Credem insa ca demn de retinut e si faptul ca in prezent bancile fondatoare ale CPBR sunt animate de dorinta de a evita situatiile in care clauzele din contractele lor de creditare ar putea fi considerate drept abuzive”, declara oficialul organizatiei.

Despre faptul ca bancherii ar trebui sa se apropie mai mult de clienti, sa puna mai mult accent pe consultanta si pe parteneriat cu clientii, CPBR considera ca cea mai inteleapta si mai constructiva pozitie pe care o poate adopta este de a gasi cele mai corecte si mai eficiente cai de a coopera cu entitatile reprezentative (ARB, BNR, organizatii si asociatii de consumatori legal constituite din tara si strainatate, mass media etc.) pentru a limita efectele nedorite ale acestor actiuni atat de partea clientilor cat si a bancilor, insa mai ales pentru a preveni situatii similare in viitor.

”De aceea, CPBR va porni acest proces consultativ. Nu va fi deloc usor sa ne asumam un asemenea rol mai ales in contextul existent, insa avem datoria sa incercam acest lucru la modul real, pe cale amiabila ori de cate ori e posibil si intotdeauna conform legii”, conchide Bogdan Preda.

You Might Also Like

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

TAGGED: BCR, Volksbank, ING Bank, UniCredit Tiriac Bank, CPBR, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania, Bogdan Preda, Patronatul Bancilor, Raiffeisen Bank, BRD
Cornel Dinu 30/07/2014
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article BCR scade dobanda la Prima Casa. Iata cum arata noua oferta
Next Article Fondatorul Ikea testeaza un nou model de banca. Iata cum ii indeamna Ikano Bank pe clienti sa economiseasca

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

3 zile ago

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

3 zile ago

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

3 zile ago

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

3 zile ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?