EximBank este încă deschizător de drumuri în România în ceea ce privește structurarea de facilități pentru proiecte complexe pe care companii locale le derulează în afara țării și așteptăm ca, urmând modelul nostru, și celelalte bănci din piață să ofere finanțări pentru firmele românești care doresc să facă business extern, mai ales că pot beneficia de tot sprijinul pe care EximBank îl poate oferi ca orice Export Credit Agency”, a spus Paul Ichim, vicepreședintele EximBank în cadrul Galei premiilor pentru domeniul energetic organizată de portalul energynomics.ro.
EximBank a fost desemnată câștigătoarea categoriei ”Finanțarea anului” pentru acordul încheiat în acest an cu Romelectro SA, unul dintre cei mai mari contractori generali pentru proiecte energetice, în vederea derulării unui proiect în Egipt. Banca a acordat un plafon de finanțare multiprodus în valoare de 63 mil. lei, precum și o asigurare în numele și contul statului român pentru exporturi în Egipt în valoare de 18 mil. euro pentru Romelectro care este lider de consorțiu, împreună cu alte două firme românești, într-un proiect ce vizează punerea în funcțiune a unui bloc de 1200 MW la termocentrala de la Burullus, Egipt.
”Mă bucur că finanțarea acordată de EximBank a fost apreciată de juriu și sunt fericit că am reușit să avem parteneriate cu companii foarte solide din România care derulează proiecte ample în afara țării. Dar, în același timp, sunt și puțin trist pentru că finanțarea anului în domeniul energiei a fost identificată ca fiind cea acordată de noi, din punctul meu de vedere o finanțare comună la nivel internațional, o finanțare pe care orice companie din multe țări din lume o poate accesa într-un mod foarte simplu. Sunt trist pentru că, dacă ne uităm la proiectul despre care discutăm, vedem că Deutsche Bank de exemplu, împreună cu agenția de susținere a exporturilor din Germania – Euler Hermes, a atras finanțări de 1,5 miliarde de euro. Privind la cele 12 – 13 milioane de euro pe care a reusit să le implementeze EximBank pe un singur obiectiv, vedem că noi facem pionierat în România pe astfel de tranzacții. Aștept cu foarte mare interes ca în perioada următoare, plecând de la aceste exemple ale EximBank, și celelalte bănci din piață să vină cu finanțări pentru toate companiile care doresc să iasă în afara țării, nu numai pentru cele din energie. Din punctul nostru de vedere au tot sprijinul pe care EximBank îl poate oferi ca orice Export Credit Agency”, a spus Paul Ichim.
Proiectul la care va participa Romelectro în Egipt este parte a unui amplu program al autorităților egiptene de creştere a capacităţilor de producere a energiei electrice, care să acopere consumul în creştere. Acesta prevedere dezvoltarea a trei termocentrale greenfield la Beni Suef, Burullus și New Cairo, termenul de finalizare fiind sfârșitul lui 2018. Furnizorul echipamentelor este Siemens AG, care a semnat un contract de 9 mld. dolari pentru care Deutsche Bank AG, HSBC Middle East și KfW Ipex Bank GmbH au fost mandatate pentru finanțare.
EximBank se implică activ de aproape 25 de ani în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc, sprijinind proiectele companiilor locale. Instrumentele sale financiare specifice sunt dedicate exclusiv segmentului corporate și pot fi accesate de orice tip de societate comercială, individual sau alături de banca finanțatoare. Banca deține o rețea de 20 unități, iar operatorii economici pot obține informații suplimentare prin intermediul site-ului www.eximbank.ro sau al adresei de e-mail informatii@eximbank.ro.