2013 a fost cel mai dificil an pentru piata creditului din Romania, datele BNR aratand o contractie cu 3,3% an/an, pana la 218,5 miliarde RON (nivelul din vara anului 2011). Practic, 2013 a fost primul an in care creditul neguvernamental s-a contractat (seria istorica a BNR este disponibila incepand cu 2007), scrie Andrei Radulescu, Senior Investment Analyst al SSIF Broker, intr-o analiza a pietei creditului.
Potrivt analistului, „in ciuda declinului sever consemnat de creditul neguvernamental in 2013 se pot mentiona o serie de semnale de inflexiune (de tranzitia de la contractie la stabilizare si, ulterior, relansare graduala). Printre factorii care sustin acest scenariu central mentionez: declinul sever al dobanzilor pe parcursul ultimelor trimestre (determinat de ciclul BNR de normalizare a politicii monetare, prin reducerea dobanzii de referinta (catre niveluri minime istorice) si initierea procesului de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii); stabilizarea climatului investitional la final de 2013 si perspectivele de relansare a investitiilor publice si private in 2014; depasirea punctului culminant al ajustarii in sectorul bancar (bancile trec prin ample procese de modificare a modelului de afaceri si ar putea relua in viitorul apropiat ciclul creditarii) (deficitul de finantare la nivel de sector s-a redus sub 1% din PIB, rate creditelor neperformante pare sa fie atins maximul).
Dinamica creditului poate fi pozitiva de la mijlocul acestui an, considera analistul
„In scenariul macroeconomic central pe care l-am revizuit recent, dinamica anuala a creditului neguvernamental ar putea reintra in teritoriu pozitiv in iunie 2014. Per ansamblu, in acest an creditul neguvernamental ar putea creste cu sub 1% an/an. Ma astept la o evolutie mai echilibrata/prudenta/sanatoasa a creditarii pe termen mediu, mai ales dupa impactul dur al Marii Recesiuni, atat pentru cererea, dar si pentru oferta de credite. Creditul neguvernamental ar putea creste cu doar 2,9% an/an in 2015 in acest scenariu central”.
Cum arata cifrele
Creditul neguvernamental total acordat populatiei (RON+valuta) s-a diminuat cu 1,2% an/an, la 103,2 miliarde RON, evolutie determinata, in principal, de ajustarea creditului de consum (declin de 7,8% an/an, la 53,5 miliarde RON). De asemenea, creditul acordat populatiei pentru alte scopuri s-a diminuat cu 4,9% an/an, la 8,9 miliarde RON. Pe de alta parte, creditul ipotecar a crescut cu 10,2% an/an, la 4,1 miliarde RON, evolutie sustinuta de declinul dobanzilor la RON, dar si de faptul ca incepand cu luna septembrie Programul Prima Casa este disponibil doar in moneda nationala.
Creditul acordat companiilor nefinanciare a consemnat un declin mai sever in 2013, 5,4% an/an, la 112,3 miliarde RON, evolutie determinata, in principal, de declinul creditului pe termen scurt (sub 1 an), cu 14% an/an, la 41,7 miliarde RON. De asemenea, creditul pe termen lung (peste 5 ani) a scazut cu 3,8% an/an, la 36,8 miliarde RON. Pe de alta parte, creditul pe termen mediu (1-5 ani) a crescut cu 5,6% an/an, la 33,8 miliarde RON.