Românii care au cotizat cel puţin 5 ani la Pilonul II pot cere încetarea plăţii contribuţiei, după ce Monitorul Oficial a publicat norma pentru modificarea Normei ASF privind aderarea şi evidenţa la fondurile de pensii administrate privat.
Monitorul Oficial publică şi modelul cererii privind retragerea de la fondul de pensii administrat privat care trebuie completată.
Cererea privind retragerea de la fondul de pensii administrat privat are drept efect încetarea plăţii contribuţiilor începând cu contribuţia aferentă lunii în care a fost depusă cererea.
Banii acumulaţi până în prezent la Pilonul II nu vor putea fi retraşi sau mutaţi în Pilonul I, astfel că banii acululaţi vor fi acordaţi la momentul pensionării.
În cazul celor care se retrag, cei 3,75% din cota de 25% de CAS care mergeau în contul pensiei private vor fi „viraţi” în sistemul public de pensii. Mai precis, banii vor merge pentru achitarea pensiilor aflate în plată.
Conform studiilor, sustenabilitatea sistemul public de pensii este afectată, fiind nesustenabilă. Suntem si vom fi tot mai puțini angajați care pot susține persoanele ieșite la pensie.
Administratorii de Pilon II gestionau, la finalul anului trecut, fonduri de pensii de 10,2 miliarde de euro pentru 7,25 de milioane de români, obţinând în toată perioada de funcţionare un randament mediu anualizat de peste 8%, cel mai ridicat dintre toate sistemele similare din Europa.
Retragerea din Pilonul II a fost una dintre măsurile prevăzute în OUG 114/2018.