Aplicarea proiectului de OUG in forma publicată distruge practic Pilonul II in câteva luni, iar Bursa de la Bucuresti va ajunge la scaderi catastrofale pentru toti actorii pietei financiare, sunt de părere analiștii economici.
În noua formulă, Pilonul II de pensii este în colaps pentru că mai toată lumea care a cotizat va putea să scoată bani după cum îi vine. Românii nu sunt campioni la economisire, doar la consum.
Companiile care administrează fondurile de pensii nu țin banii la saltea ci îi investesc, în principal în titluri de stat, în bursă, în depozite bancare. Dacă 80% din cei 7 milioane de oameni care au cotizat au nevoi urgente și se gândesc să scoată banii de la Pilonul II, ce se va întâmpla cu titlurile de stat? De unde va mai lua statul bani să plătească pensiile și salariile promise? Ce se va întâmpla pe bursă? Dar la bănci?
Potrivit Ministrului de Finante, din 2019 apare posibilitate ca administratorii fondurilor de pensii Pilonului II de a investi în parteneriate de tip public-privat.
Ce alte schimbări apar:
Comisioanele administratorilor pensiilor private obligatorii vor fi diminuate, iar contributorii la Pilonul II vor avea posibilitatea retragerii anticipate, înainte de pensionare, prin aplicarea unei taxe de retragere de 2% din suma acumulată, potrivit unor măsuri pregătite de Guvern şi anunţate de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Înrolarea în sistemul Pilon II va rămâne, în continuare, obligatorie, ca şi în prezent, în schimb, contributorul va putea ieşi din sistem după cinci ani. Astfel, comisionul de contribuţie, care este plafonat prin lege la 2,5%, va fi limitat la 1%. Acest comision se aplică la fiecare contribuţie plătită de clienţi. De exemplu, dacă sunt viraţi 100 de lei la fondul de pensie, administratorul reţine 2,5 lei. Doar diferenţa de 97,5 lei va fi investită în unităţi de fond. Comisionul de administrare, de 0,6% pe an (0,5% pe lună), va fi modificat pentru a fi acordat în funcţie de performanţa unui anumit fond.
Aceste schimbări vin după ce, o perioadă lungă, au apărut în piaţă informaţii privind intenţia Guvernului de a modifica semnificativ sistemul prin diminuarea sau chiar oprirea transferurilor la Pilonul II. Totodată, a circulat şi informaţia privind chiar naţionalizarea fondurilor Pilon II de către stat.