Impactul asupra emitentilor de carduri, comerciantilor si a consumatorilor generat de plafonarea comisioanelor interbancare la plata cu cardul la 0,2% din valoarea tranzactiei, in cazul cardurilor de debit, si 0,3% pentru cardurile de credit si promovarea utilizarii cardului ca instrument de plata au fost principalele teme de discutie abordate de specialistii industriei de carduri din Romania in cadrul conferintei ”EU platesc cu cardul”, organizata de publicatia online www.BankingNews.ro.
Evenimentul a surprins si un moment aniversar pentru piata locala de carduri, deoarece anul 2015 va marca implinirea a 20 de ani de la emiterea primului card din Romania.
Aceasta ocazie speciala a impus alcatuirea unei analize profesioniste asupra evolutiei consemnate de industria de profil si enuntarea unor previziuni privind directiile de dezvoltare ale acestui segment pe de piata bancara.
Conferinta ”EU platesc cu cardul”, organizata de publicatia online www.BankingNews.ro cu sprijinul Asociatiei Romane a Bancilor, aflata la prima editie, este un concept ce alcatuieste cadrul pentru initierea unor discutii aprofundate despre perspectivele de dezvoltare ale industriei de carduri din tara noastra. Partenerii primei editii a conferintei ”EU platesc cu cardul” sunt Visa, MasterCard, BCR, Banca Transilvania si Garanti Bank.
Septimiu Tulpan – Presedinte Comisia de Carduri, Asociatia Romana a Bancilor: ”Reglementarea pietelor/activitatilor financiare este in general un lucru bun in lumea civilizata si a pietelor mature. Dar, in acelasi timp, trebuie mentionat ca suprareglementarea este o frana in calea dezvoltarii activitatii si a inovatiei. De aceea, orice noua reglementare trebuie analizata cu mare atentie mai ales prin prisma unor efecte secundare ce pot aparea. O reglementare insuficient analizata si gandita numai intr-o anumita directie nu va avea niciodata efectul scontat. Noua reglementare a Uniunii Europene privind Interchange fee-ul este din pacate unul din aceste cazuri.”
Catalin Cretu – Director regional pentru Romania, Croatia si Slovenia, Visa Europe: “Ne asteptam ca noile schimbari legislative privind limitarea comisioanelor interbancare sa deschida acceptarea platilor cu cardul la multi comercianti, care in prezent nu accepta sau nu incurajeaza plata cu cardul in locatiile lor. Totodata, speram ca economiile generate de aceasta masura sa se reflecte in scaderea preturilor produselor, in beneficiul consumatorilor. Prin incurajarea platilor electronice, noile reglementari vor duce la o fiscalizare mai buna, prin urmare la combaterea economiei subterane care in acest moment reprezinta 28% din PIB.”
Cosmin Vladimirescu, Director General, MasterCard Romania: “in acest moment, Romania face nota discordanta in Europa in ceea ce priveste platile cu cardul, aflandu-se in afara normalitatii din spatiul european. Daca media europeana este de 1,5 carduri pe cap de locuitor, in Romania exista 14 milioane de carduri active la aproape 16 milioane de persoane peste 20 de ani. Mai mult, ponderea platilor cu cardul reprezinta doar 4,4% din PIB, in timp ce media UE este de peste 3 ori mai mare. Stimuland platile cu cardul, Romania se aliniaza la o realitate europeana, care inseamna evaziune fiscala mai mica, protectie sociala mai buna, produse de calitate.“
Ruxandra Avram – sef Serviciu, Directia Stabilitate Financiara, Banca Nationala a Romaniei: ”Constrangerile de orice fel, au, de cele mai multe ori, un scop nobil. in cazul de fata, reducerea comisioanelor interbancare la plata cu cardul urmareste reducerea presiunii financiare asupra comerciantilor, posibila reducere a pretului produselor si serviciilor si, nu in ultimul rand, posibila crestere a apetentei consumatorilor pentru plata cu cardul. Plafonarea nivelului comisioanelor interbancare la plata cu cardul ar putea determina incetinirea de catre prestatorii de servicii de plata a dezvoltarii de noi servicii financiare si de instrumente de plata electronica. Scopul regulamentului nu poate fi atins doar prin masuri cantitative. Trebuie avute in vedere programe de educare financiara, promovare de servicii achizitionate cu cardul si, nu in ultimul rand, cresterea gradului de bancarizare a populatiei.”
Bianca Ionita – sef Departament Emitere Carduri, BCR: ”Evolutia numarului de tranzactii si a volumelor tranzactionate prin intermediul cardurilor evidentiaza cresterea nivelului de educatie financiara a clientilor. Este un rezultat al eforturilor depuse de piata bancara in ultimii ani, rezultat care aduce beneficii, atat pentru posesorii de carduri cat si pentru institutiile emitente. Am reusit sa ajungem in punctul in care utilizarea cardului nu mai este intamplatoare, ci un rezultat normal al unei piete in continua transformare, o piata cu clienti educati si informati care inteleg atat beneficiile dar, in acelasi timp, cauta inovatia in orice domeniu, inclusiv cel bancar.”
Emanuel Iancu – Cards Operations Manager, Garanti Bank: ”Cardul, ca instrument de plata, si-a dovedit de-a lungul ultimilor ani numeroasele beneficii, venind in intampinarea preferintelor clientilor. inca de la lansarea Bonus Card, primul card cu cip de pe piata locala, Garanti Bank a investit in mod constant si va continua sa investeasca in produse si servicii inovatoare.”